Word je minder snel oud op een hooggelegen plek?

KIJK-redactie

07-08-2017 13:00:07

oud

Op hooggelegen plekken loopt de tijd langzamer en word je dus minder snel oud. Of toch niet?

“Als de relativiteitstheorie van Albert Einstein klopt, kan ik beter in het Georgische Ushguli gaan wonen; met circa 2,19 kilometer de hoogste plaats in Europa”, schrijft Hendri van Kuijk. “Daar loopt de tijd namelijk een beetje langzamer, dus word ik niet zo snel oud.”

Sneller oud

Helaas, Hendri. Het zit precies andersom. Op een hooggelegen plaats bevind je je verder van de aarde af, waardoor de zwaartekracht er ietsje lager is dan op zeeniveau. En uit Einsteins theorie volgt dat hoe minder zwaartekracht ergens is, hoe sneller de tijd er verloopt – en dus hoe sneller je oud wordt.

Nu is een hoogteverschil van een paar kilometer veel te klein om je leven merkbaar te verkorten of te verlengen. Maar mocht je toch denken ‘alle beetjes helpen’, dan zou je dus op een zo laag mogelijk gelegen plek moeten gaan wonen. Toevallig moet je daar ook voor naar Georgië: daar is namelijk de meer dan 2 kilometer diepe Kroebera/Voronja-grot te vinden.

Oude cavia

Het boorgat van Kola in Rusland lijkt in eerste instantie een nog betere optie: dat is meer dan 12 kilometer diep. Helaas heeft het een middellijn van slechts 23 centimeter – dus daar kun je op zijn best je cavia een langer leven mee bezorgen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2017.

Tekst: Jean-Paul Keulen

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt