Meer kans op muggenbulten in de stad

Naomi Vreeburg

26-01-2016 11:00:42

Knokkelkoorts maakt muggen hongerig

Postzakken vol met platgeslagen steekmuggen tonen aan dat de huissteekmug in de stad vaker bijt dan op het platteland.

Zwoele zomeravonden en dagen doorbrengen op het strand; het zijn slechts twee dingen die we in de winter missen. Maar een ding missen we meestal niet tijdens dit seizoen: zoemende muggen die je uit je slaap houden en muggenbulten waar je gewoonweg aan móet krabben. Maar hoewel de winter zijn intrede heeft gedaan, komen er nog opvallend veel meldingen van muggenoverlast. En vooral stedelingen zouden de Sjaak zijn.

Meer dan de helft van de muggen die in een stad rondzoemen, zijn volgens onderzoekers aan de Wageningen UR van het zogenoemde molustus-type. Deze exemplaren hebben het vooral gemunt op mensen en houden geen winterslaap. Dit terwijl de meeste muggen die hun heil hebben gevonden op het platteland een voorkeur hebben voor vogelbloed en wel de winter doorslapen.

De onderzoekers kwamen tot deze resultaten via Muggenradar.nl. Deze website stimuleert mensen om muggenoverlast te melden en doodgeslagen muggen op te sturen voor analyse. Tussen 2014 en 2015 werden maar liefst 3500 exemplaren opgestuurd. Leuk detail: na een tijdje krijg je te horen welke mug je hebt opgestuurd.

Naast de website willen de onderzoekers ook graag een app van Muggenradar maken. Ze zamelen op dit moment geld in om deze app werkelijk te maken. Je kunt de crowdfunding campagne hier steunen.

Bron: Nature TodayPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens