Naar zweet ruikend billboard vangt muggen

Naomi Vreeburg

24-04-2016 11:00:37

billboard

Deze reclameborden moeten helpen in de strijd tegen het zikavirus.

Het lijkt een doodgewoon billboard, maar dat is het niet. Aan dit uithangbord van Posterscope en NBS zit namelijk een luchtje. Letterlijk. Het scheidt namelijk een lage concentratie kooldioxide en een melkzuuroplossing uit om de adem en het zweet van mensen na te bootsen. Dit zou muggen aantrekken, vangen en doden.

Zikavirus

De ontwerpers hebben dit billboard ontworpen om muggen – binnen een straal van 2,5 kilometer – te lokken die het zikavirus over kunnen brengen. Deze ziekte is geassocieerd met microcefalie, een aandoening die wordt gekenmerkt door een te kleine schedelomvang bij baby’s. Twee van deze reclameborden staan nu in Rio de Janeiro; Brazilië is namelijk het hardst getroffen door het virus.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eenmaal bij het bord aangekomen, gaan de muggen er via een gat in. Een kooi met een isolatiefilter zorgt er vervolgens voor dat ze er niet meer uit kunnen.

Tentoongesteld mensenvlees

Of het reclamebord echt een steentje zal bijdragen aan de strijd tegen het zikavirus? Onderzoekers zijn sceptisch. “De geuren die gebruikt worden, zijn in ieder geval de juiste geuren om zikamuggen mee aan te trekken. Al gebeurt dit zeker niet over een afstand van 2,5 kilometer”, mailt muggenexpert Bart Knols. Muggen kunnen een geur gemiddeld vanaf 50 tot 70 meter afstand ruiken.

“En waar zijn de data die deze aanpak onderbouwen?”, vervolgt Knols. “Het hele ontwerp komt van twee design agencies en niet van wetenschappers, dus ik ben vooralsnog sceptisch.”

Expert Chris Jackson voegt hier nog aan toe dat je moet uitkijken waar je de borden plaatst. Je kunt ze beter niet neerzetten in de buurt van een bankje waar vaak mensen met korte broeken zitten, waarschuwt hij. “Anders haal je juist hongerige muggen naar je toe en stel je ze vervolgens ten toon aan mensenvlees.”

Zelf knutselen

Voor wie toch zelf zo’n billboard in elkaar wil knutselen om muggen te vangen in je achtertuin: hier kun je de instructies vinden. Maar je moet er wel zo’n 200 dollar (180 euro) voor over hebben.

Bronnen: Wired.co.ukPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar