‘Natuurfilm maakt gevangene minder agressief’

KIJK-redactie

08-08-2016 11:00:50

agressiviteit

Wetenschappers hebben een bijzondere ingreep bedacht om de agressiviteit van criminelen te verminderen.  

Wat kun je het beste doen om gewelddadige bajesklanten tot bedaren te brengen? Schotel ze een paar natuurfilms voor. Dat leidt namelijk tot minder incidenten in gevangenissen, zo blijkt uit een onderzoek dat werd gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Psychological Association.

Open haard

Eerdere studies stelden al vast dat een indirecte blootstelling aan de natuur – bijvoorbeeld door het kijken van natuurfilms – de psychologische stress vermindert. De onderzoekers wilden achterhalen of dit ook geldt voor gedetineerden in zwaarbeveiligde gevangenissen.

Zij zochten daarom in de Amerikaanse staat Oregon een celblok in een zwaarbewaakte inrichting op, waar 48 gevangenen zijn gehuisvest. De helft van de veroordeelden kreeg gedurende een jaar drie tot vier keer per week natuurfilms te zien. Ze zagen onder meer rustgevende beelden van oceanen, aquaria en een open haard met brandende houtblokken.

Minder gewelddadig

Uit enquêtes en interviews bleek vervolgens dat de gedetineerden na het kijken van de beelden minder last hadden van agressiviteit, angsten, prikkelbaarheid en nervositeit. Verder kwam naar voren dat zij dat jaar 26 procent minder gewelddadige overtredingen pleegden dan de bajesklanten die de natuurfilms niet kregen te zien.

Vanaf nu weet het gevangenispersoneel dan ook wel raad met gedetineerden die op het punt staan te escaleren. Zij mogen voortaan even kijken naar fladderende vogeltjes, knisperend vuur, stromende watervallen of andere rustgevende scheppingen van Moeder Natuur.

Bronnen: Patricia Hasbach e.a.: ‘Nature Imagery in Prisons Project’, American Psychological Association via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar