Slapen: we zijn er echt goed in!

Naomi Vreeburg

09-05-2016 13:00:14

slapen

Een uitgebreide studie onder de inwoners van honderd landen wijst uit dat Nederland het kampioenschap slapen wint.

Bleek laatst al uit onderzoek dat Nederlanders wereldwijd het meeste op hun (luie) kont zaten, nu blijkt dat we ook nog eens het langst slapen. Zo heeft een studie uitgewezen waaraan duizenden inwoners uit honderd verschillende landen hebben meegewerkt.

Jetlag

De onderzoekers verkregen de resultaten met de smartphone-app Ertain. Deze verzamelt informatie over de hoeveelheid licht waar de deelnemers aan worden blootgesteld, hoe oud ze zijn, wat hun geslacht is en hoeveel uur ze slapen. Deze app moest aanvankelijk mensen helpen om een jetlag te voorkomen, maar het is natuurlijk ook een handige meettool voor onderzoek.

Ruim 8000 gebruikers van de app stuurden hun gegevens door naar onderzoekers van de Universiteit van Michigan. Hieruit bleek dat Nederlanders gemiddeld 8 uur en 12 minuten op een oor liggen, het langst van allemaal. Bijna drie kwartier langer dan de Japanners, die wereldwijd de minste nachtrust krijgen. Nederland wordt gevolgd door Frankrijk, Nieuw-Zeeland en België.

Ook bleek dat landen die geografisch en/of cultureel dicht bij elkaar lagen, vaak dezelfde slaappatronen hadden.

Man versus vrouw

Het onderzoek laat verder zien dat vrouwen wereldwijd iets meer slaap krijgen dan mannen. En dat de heren van middelbare leeftijd het kortst in dromenland doorbrengen. Maar geen paniek, mannen. Na een leeftijd van 55 jaar blijk je dit ruimschoots in te halen!

Bronnen: Science Advances, Live sciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis