Nederlander zit het meest van alle Europeanen

Laurien Onderwater

04-03-2016 09:00:52

Zittijd Europa

Van alle Europeanen zitten de Nederlanders dagelijks het langst. En dat is niet iets om trots op te zijn.

Je hoort het steeds vaker: zitten is slecht voor je. Maar gegevens die deze uitspraak ondersteunen, zijn moeilijk te vinden. Daarom hebben wetenschappers van de VU Amsterdam een nieuw grootschalige onderzoek uitgevoerd, waarbij ze keken naar de zittijd van de inwoners van 28 Europese landen. En wat blijkt? Van alle landen heeft Nederland het hoogste percentage ‘langzitters’.

Langzitters

Het onderzoeksteam, waar ex-KIJK-medewerker Anne Loyen deel van uitmaakt, keek naar gegevens van de Eurobarometer. Dit is een reeks enquêtes die de publieke opinie in de EU-lidstaten moet peilen op allerlei vlakken. Daarbij richtten Loyen en haar team zich voornamelijk op het zelf-gerapporteerde zitgedrag van de ondervraagde Europeanen.

De resultaten van de zittijd werden in tweeën gesplitst: of je zit minder dan 7,5 uur per dag of je zit 7,5 uur of langer per dag. Met 32,1 procent langzitters spande Nederland de kroon, terwijl Spanje met 8,9 procent de minste langzitters kent. Onze buurlanden scoren overigens een stuk beter dan wij: ‘slechts’ 18 procent van de Belgen en Duitsers zit dagelijks 7,5 uur of langer.

Zitgedrag Europa

Het percentage mensen dat dagelijks langer dan 7,5 uur zit per land. © showeet.com

Ontevreden zitters

Een ander opvallend resultaat was dat mensen die minder tevreden zijn over hun leven meer zaten. Volgens de onderzoekers wordt dit verklaard door de gezondheid van deze mensen: zieke mensen zitten vaker en zijn daardoor ontevredener over hun leven.

Wat kunnen we er mee nu we dit weten? De auteurs hopen dat we zo dichter bij een oplossing komen, omdat elke dag lang zitten een risico vormt voor de gezondheid. Zogenoemde zit-sta-werktafels bieden een uitkomst voor echte zitberoepen. Maar waar het eigenlijk op neerkomt, is dat we massaal van onze luie kont moeten afkomen en meer bewegen.

Bronnen: PLOS One

Beeld: Consultancy.nlPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens