‘Hoe groter het loonverschil, hoe kleiner de tevredenheid’

KIJK-redactie

05 May 2019 10:59

Niels Blom

Stellen waarbij de man meer verdient dan de vrouw zijn gelukkiger dan stellen waarbij de vrouw meer verdient dan de man. Dat blijkt uit het proefschrift van socioloog Niels Blom. Maar er komt wel flink wat nuance bij kijken.

Je analyseerde de verbanden tussen mannen, vrouwen, salarissen en relaties.

Klopt. In een van de onderzoeken van mijn proefschrift bekeek ik hoe heteroseksuele stellen hun relatie beoordelen wanneer een van de partners meer gaat verdienen dan de ander. En wat blijkt? Als de man werkloos wordt of minder gaat verdienen dan de vrouw, dan worden beide partners minder tevreden over de relatie. En hoe groter het loonverschil, hoe kleiner de tevredenheid. Dat effect is echter niet te zien als de situatie andersom is en de vrouw werkloos wordt of minder gaat verdienen dan de man. Maar het gaat slechts om kleine verschillen: het tevredenheidscijfer gaat met 1 procent omlaag als de man minder gaat verdienen. Dit is 2,5 procent bij een man
die werkloos raakt.

Eén tot 2,5 procent. Dat klinkt niet dramatisch.

De impact is heel klein. Dat klopt. En dat is een belangrijke nuance. Ter vergelijking: in een ander onderzoek van mijn proefschrift bekeek ik de invloed van armoede op een relatie, en die blijkt veel groter te zijn. We moeten het effect dus zeker niet overdrijven. Maar tegelijkertijd ís er wel een effect. Stellen vinden het misschien vooral belangrijk dat er genoeg inkomen is, maar hechten kennelijk ook waarde aan wie voor dat inkomen zorgt.

Waarom is werk überhaupt van invloed op onze relaties?

Werk is om allerlei redenen erg belangrijk voor mensen. Er is natuurlijk een financiële kant: werk helpt mensen om rond te komen. Maar er is ook een meer sociale kant: werk geeft mensen status, een identiteit, een doel. En al die aspecten beïnvloeden ons dagelijks leven. Het salaris en de werktijden bepalen voor een groot deel hoe de vrije tijd wordt ingevuld, positieve en negatieve ervaringen op de werkplek spelen een rol in hoe mensen zich thuis gedragen, en verwachtingen over carrières zijn van invloed op de communicatie tussen partners. Mensen denken vaak dat het in relaties enkel om liefde draait – en natuurlijk speelt dat óók een rol – maar dat is zeker niet het enige.

Dit is een fragment uit het interview te vinden in KIJK 6/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 mei tot en met 19 juni.

Meer informatie:

Tekst: Rik Peters

Openingsbeeld: iStock/Getty Images

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier tijdelijk voor maar €4,95.


Meer Artikelen