Afkeurend gezicht in veel culturen hetzelfde

Laurien Onderwater

30-03-2016 11:00:12

Niet-gezicht

Geen zin om het woord ‘nee’ in tig talen uit je hoofd te leren? Dat hoeft ook niet dankzij ons universele gezicht dat ongenoegen uitdrukt.

Gefronste wenkbrauwen, een opgetrokken kin, samengeperste lippen. Signalen die samen aangeven dat iemand not amused is. Maar de persoon in kwestie zou een Engelsman, een Spanjaard, een Chinees of een Amerikaan kunnen zijn. Want onderzoekers aan de Ohio State University zijn tot de ontdekking gekomen dat negatieve gezichtsuitdrukkingen voor meerdere culturen hetzelfde zijn.

Niet-gezicht

De onderzoekers filmden 158 studenten en voerden een luchtig gesprekje met ze. De proefpersonen hadden verschillende moedertalen: Engels, Spaans, Mandarijn (Chinees) of Amerikaanse gebarentaal. Al deze talen hebben verschillende oorsprongen en grammaticale structuren.

De wetenschappers lokten negatieve antwoorden uit door vragen te stellen als: “Onderzoek heeft aangetoond dat het collegegeld met 30 procent omhoog moet gaan. Wat vind jij hiervan?” Toen de studenten antwoordden met “Dat zouden ze echt niet moeten doen”, trokken ze een negatief gezicht. Dit ‘niet-gezicht’ – zoals de onderzoekers het hebben genoemd – was voor alle vier de culturen hetzelfde.

Geen gebaren gebruiken

Het opvallendste resultaat was bij mensen die moeten communiceren met gebarentaal. Zij kunnen ‘nee’ aangeven door het nee-gebaar te maken of door met hun hoofd te schudden. Maar soms deden ze geen van beide en trokken ze gewoon het niet-gezicht.

Dus aangeven dat je het ergens niet mee eens bent, is eigenlijk heel simpel; gewoon wenkbrauwen fronsen, lippen samenpersen en kin optrekken.

Bronnen: Ohio State University, Live Science

Beeld: Ohio State University

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis