‘Nieuwe bloedtest vertelt echte leeftijd’

KIJK-redactie

08 September 2015 09:00

Altijd al willen weten of je gezond oud zult worden? Mogelijk is dat binnenkort te lezen in je bloed.

Wetenschappers uit Londen beweren een nieuwe manier te hebben gevonden om beter te kunnen voorspellen of iemand gezond oud zal worden. Aan de hand van slechts een druppeltje bloed zouden zij kunnen inschatten wanneer je bijvoorbeeld dood gaat of meer kans hebt op dementie.

Verouderingshandtekening

Leeftijd wordt nu vaak uitgedrukt in het aantal levensjaren dat je op je teller hebt staan. Maar volgens de wetenschappers zegt de biologische leeftijd veel meer over iemands gezondheid. Dat het aantal levensjaren nog steeds wordt gebruikt door verzekeringsmaatschappijen en in ziekenhuizen vinden ze daarom vreemd.

Maar hoe bepaal je deze biologische leeftijd dan? Via een bloedtest wordt er gekeken naar de zogenoemde verouderingshandtekening die iedereen in zich heeft. Deze is af te lezen door het gedrag van 150 verschillende genen met elkaar te vergelijken. Uiteraard is ook iemands leefstijl van invloed op de gezondheid, maar de wetenschappers claimen met de bloedtest vrij nauwkeurig te kunnen meten hoe snel het verouderingsproces verloopt.

Meer genieten

Om er zeker van te zijn dat deze methode na het bedenken ervan werkte, moest het natuurlijk wel eerst uitvoerig worden getest. Daarvoor schakelden het onderzoeksteam van het Londense King’s College de hulp in van een groep Zweedse mannen van 70 jaar oud. Na het screenen van hun gezondheid en het aflezen van hun bloed concludeerden de Londenaren dat de verouderingshandtekening inderdaad overeen kwam met de gezondheid van de proefpersonen.

De wetenschappers zijn zich goed bewust van de mogelijke gevolgen van het kunnen aflezen van iemands biologische leeftijd. Zo zegt professor James Timmons, die meewerkte aan het onderzoek, dat mensen hun toekomst heel anders zullen gaan inplannen als ze weten hoe lang ze nog te gaan hebben. “Je kunt er dan voor kiezen om minder geld te sparen en meer van het leven te genieten nu je er nog bent”, aldus Timmons.

Bronnen: Genome Biology (pdf), BBC, LiveScience

Beeld: Marg/CC BY 2.0


Meer Mens