‘Tesla was behalve briljant ook ontzettend excentriek’

KIJK-redactie

10-07-2020 11:59:00

Nikola Tesla

Richard Munson schreef de biografie van Nikola Tesla die onlangs in het Nederlands is vertaald: Tesla: miskend uitvinder van de moderne tijd. De man die zoveel patenten op zijn naam had staan, blijkt een geniale uitvinder en psychisch probleemgeval in één te zijn geweest.

Hij was briljant, maar ook knettergek. Een Serviër, en tegelijkertijd een Amerikaanse held. Een man die door vrouwen erg charmant werd gevonden, zonder dat het ooit tot een intieme relatie leidde. Nikola Tesla is zonder twijfel een van de meest raadselachtige figuren in de moderne geschiedenis van wetenschap en techniek. Daarom is het misschien ook wel toepasselijk dat zijn biografie – Tesla: Inventor of the modern – niet is geschreven door een historicus, maar door een milieubeschermer.

Richard Munson is directeur bij het Environmental Defense Project. In die functie maakt hij zich onder andere sterk voor de toepassing van zonne-energie, waarmee de brug naar Tesla is gemaakt. Die dacht al na over hernieuwbare energiebronnen. Het boek van Munson over de legendarische uitvinder is nu verkrijgbaar in een Nederlandse vertaling. Verplicht leesvoer voor iedereen die iets wil begrijpen van het huidige tijdperk van de elektrotechniek. Wat bracht Munson ertoe over Tesla te schrijven?

“Natuurlijk wist ik al het nodige van hem”, vertelt hij via een videoverbinding vanuit de Verenigde Staten. “Tesla is een erg bekende figuur in Amerika, er zijn zelfs allerlei films en televisieseries over hem gemaakt. Niet in het minst omdat hij behalve briljant ook zo ontzettend excentriek was. Dat spreekt mensen altijd erg aan, heb ik gemerkt. We hebben natuurlijk ook zeer veel uitvindingen aan hem te danken, direct en indirect. Wat me voor ogen stond was te laten zien wie de mens achter deze bekende figuur was. Hoe zowel zijn eigenaardigheden als zijn grote intellect zijn leven en loopbaan hebben gevormd.”

Dit is het begin van het interview met Richard Munson te vinden in KIJK 8/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 23 juli tot en met 19 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Philip Dröge

Beeld: Bettman Archive/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis