‘Nu moet ik dus een fitnessarmband’

KIJK-redactie

28 April 2016 11:00

Fitnessarmband

Afvallen? Tech-journalist en KIJK-columnist Niels ‘t Hooft moet eraan geloven en gebruikt hiervoor een dozijn apps. 

Een jaar geleden schreef ik hier over mijn suikerziekte. Inmiddels gaat het goed met me. Volgens de dokter zien alle parameters er uitstekend uit, op één na: mijn gewicht. Als ik meer beweeg, mijn eetpatroon verander en een kilo of acht verlies, kan ik in theorie van mijn diabetes afkomen.

10.000

Toen ving ik het magische getal 10.000 op: 10.000 stappen per dag zouden de gewenste verandering in gang zetten. Gewapend met de ingebouwde stappenteller van mijn iPhone stortte ik me op een rigide schema. Een paar maanden later gaat het wandelen steeds makkelijker. Op dagen vol afspraken haal ik de 10.000 nu vanzelf, op andere loop ik ‘s avonds nog een blokje om. Doe ik dat niet, dan voel ik me onrustig. Mijn lichaam wil bewegen.

Ik geloof trouwens niet dat de stappenteller erg accuraat is; soms lijken zijn metingen nogal krap of juist nogal ruim. Ik beschouw mijn iPhone dus als een onpartijdige scheidsrechter met een handicap, die ik toch maar blindelings volg. En het boekstaven van mijn wandelgedrag geeft me de illusie van grip. Het werkt zelfs verslavend; reden om op zoek te gaan naar méér.

Human

Zo probeerde ik een app voor food tracking – maar dat bleek te veel gepiel. Nu probeer ik simpelweg mijn porties kleiner te maken en meer groente te eten. Ook een app voor sleep tracking bracht meer gedoe dan soelaas, aangezien ik mijn telefoon er ‘s nachts voor onder mijn matrashoes moest leggen.

Maar de Nederlandse app Human vult de stappenteller aan met een onderscheid tussen ‘actief zijn’, ‘wandelen’ en ‘fietsen’. Volgens deze app beweeg ik bovendien een stuk meer dan voorheen gemeten. En of dat nu klopt of niet, het gaf me toch een paar dagen een uiterst gezond gevoel.

Fitnessarmband

Mijn zoektocht naar grip gaat verder. De dokter zegt nu dat 10.000 stappen leuk zijn, maar dat het er eigenlijk om gaat dat je jezelf inspant. Je hoeft niet als een malle te sporten, maar je moet jezelf wel zodanig pushen dat je hart iets sneller gaat kloppen. Dat kan mijn telefoon niet detecteren; nu moet ik dus een fitnessarmband, of nee, een Apple Watch. Ik ben 3 kilo lichter, een dozijn apps zwaarder, en het is ineens heel belangrijk dat ik een Apple Watch krijg.

Niels ‘t Hooft staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd gepubliceerd in KIJK 2/2016


Meer Artikelen