‘Ik kan prima dubbel liggen, maar dan niet letterlijk’

Laurien Onderwater

18-05-2018 09:00:14

dubbel liggen

Webredacteur Laurien dacht haar limiet tijdens de wekelijkse Pilatesles wel te hebben bereikt, maar het blijkt dat de mens veel meer aankan dan die denkt.

Ik heb de leukste baan van de wereld (al zeg ik het zelf), maar ik zit wel de hele dag. En dat is niet al te best voor mijn rug. Daarom probeer ik minstens één keer per week naar de Pilatesles te gaan in de sportschool om de hoek. Elke keer kijk ik er weer naar uit om er naartoe te gaan, maar tijdens de les vraag ik me altijd af waarom ook alweer. Het is in principe een uur pijn lijden.

Dubbel liggen

Dan denk ik eindelijk een keer de perfecte pose te hebben aangenomen, blèrt mijn instructrice naar me: “Laurien, navel intrekken! Neus naar je voeten! Dat kan verder! Schouders laten zakken! En ontspan je gezichtsspieren!” In zo’n geval denk ik: “Ammehoela! Ik kan niet verder dan dit. Dit is mijn limiet!” Kijk, ik kan prima dubbel liggen, maar dan niet letterlijk.

Toch kan een mens best veel aan, besefte ik na het lezen van het artikel van Marysa van den Berg over de menselijke limieten. Zo vond ik de vrije val in de achtbaan Baron 1898 in de Efteling al heftig, maar U.S. Air Force-officier John Stapp ging een flinke stap verder wat g-krachten betreft. Hij onderging  46,2 g en kwam er nog goed vanaf ook!

Grenzen verleggen

Bovendien zet ik de verwarming al aan als het 18 graden Celsius in huis is (maar niet zonder eerst een discussie daarover te voeren met mijn vriend die het nooit koud heeft), terwijl de Zweedse Anna Bågenholm ruim een uur heeft vastgezeten in het ijs. Haar lichaamstemperatuur was flink omlaag gegaan, maar ze heeft het overleefd.

Verder moet je niet te veel van me vragen als ik in een nacht maar vijf uur heb geslapen, terwijl ook op dat gebied een bizar record zou zijn gevestigd. Afijn, je leest verder over deze menselijke grenzen op pagina 14.

Ondertussen is het voor mij alweer tijd om naar Pilatesles te gaan waar ik zal proberen mijn lichamelijke grenzen te verleggen. Wish me luck.

p.s. Precies een jaar geleden mocht ik mijn allereerste column voor dit leuke blad schrijven. Ik besloot toen om eindelijk te beginnen met rijlessen, zodat ik mijn rijbewijs kon halen. Nou dat is binnen, hoor!

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 6/2018.

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar