Onderzoek: dikke kinderen worden vaker gepest

KIJK-redactie

06 May 2010 10:00

Kinderen met overgewicht hebben niet alleen een slechtere gezondheid, ze lopen ook een grotere kans om gepest te worden.

Obesitas wordt een steeds groter probleem in de westerse wereld. In Nederland is 13 procent van de kinderen tussen de vijf en de zestien jaar te dik. Naast mogelijke gezondheidsproblemen kan dit ook psychologische ongemakken tot gevolg hebben. Onderzoek van de Universiteit van Michigan onder 821 kinderen laat namelijk zien dat dikke kinderen vaker worden gepest en dat komt door hun gewicht.

Eerder onderzoek toonde al aan dat dikke kinderen een grotere kans lopen om slachtoffer te worden van pesterijen. Maar nu is er voor het eerst rekening gehouden met andere factoren die van invloed zouden kunnen zijn, zoals sociaal-economische status, ras, sociale vaardigheden en scholing.

Het resultaat was hetzelfde: een dik kind loopt een grotere kans om gepest te worden. Volgens onderzoeker Julie Lumeng moet dit onderzoek de aanleiding zijn voor voorlichtingscampagnes die het het negatieve beeld rondom te dikke kinderen vermindert. Maar gezondere voeding en een sportievere levensstijl voor kinderen met obesitas zijn natuurlijk ook geen slecht idee.

Bronnen: PhysOrg, EetOnderzoek

Beeld: Julia Freeman-Woolpert


Meer Mens