Ongeduld slecht voor gezondheid?

Naomi Vreeburg

24-02-2016 16:00:21

Mensen met weinig geduld hebben kortere telomeren, zo zou blijken uit een nieuwe studie.

In een rij staan, wachten op de volgende aflevering van Game of Thrones, of ellenlange verhalen aanhoren. Als je een ongeduldig typetje bent, is dit niet aan jou besteed. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ongeduldige mensen kortere telomeren – uiteinden van chromosomen – hebben dan personen die wel veel geduld kunnen opbrengen.

En dit zou de gezondheid niet ten goede komen. Eerder onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen met korte telomeren meer kans hebben op het ontwikkelen van ouderdomsziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, en kanker.

100 dollar

De onderzoekers ontdekten de link tussen geduld en telomeren in een studie onder 1158 studenten in Singapore. De onderzoekers namen bloed bij de proefpersonen af om de lengte van hun telomeren te bepalen. Vervolgens stelden ze het geduld van de studenten op de proef door ze te laten kiezen tussen verschillende geldbedragen.

De studenten mochten allereerst kiezen of ze morgen 100 dollar kregen of volgende maand 101 dollar. Dit kregen ze natuurlijk niet echt, anders werd het een duur grapje. Even later mochten ze kiezen tussen morgen 100 dollar of volgende maand 104 dollar. Dit ging zo door tot 100 dollar morgen of 128 dollar volgende maand. Hoe langer de proefpersonen de 100 dollar kozen, hoe ongeduldiger ze werden gevonden door de onderzoekers.

Psychische klachten

Op deze manier ontdekten de onderzoekers een link tussen ongeduld en kortere telomeren. Het is nog onduidelijk of kortere telomeren leiden tot ongeduldige mensen of dat ongeduld de telomeren korter doet worden. Maar de wetenschappers gaan van het laatste uit. Eerder onderzoek heeft namelijk aangetoond dat ongeduld het risico op psychische klachten laat toenemen.

Vervolgonderzoek moet meer duidelijkheid geven over de relatie tussen ongeduld en korte telomeren. We wachten met geduld af.

Bronnen: PNASLivesciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens