Van sperma worden vrouwen vrolijk

KIJK-redactie

30 June 2010 10:00

KIJK raadt iedereen af om zonder voorbehoedsmiddelen te rollebollen. Maar als het tóch gebeurt, zijn er argumenten om je gedrag goed te praten. Zoals dit: vrouwen worden vrolijk van sperma.

Mannen en vrouwen zeggen in enquêtes steevast dat condoomloos seksen lekkerder is dan beschermd vrijen. Maar voor vrouwen is onveilig genot ook ná de daad bevredigender. En dat komt, let op mannen, door sperma.

Sperma is een allegaartje van stofjes, waaronder enzymen, proteïnen, cholesterol en een klein kloddertje spermatozoïden. Het spul bevat hormonen als testosteron, estradiol, epioïden, oxytoxine, prolactine en prostaglandinen. Mooi aan het hormonenmengsel is dat alle ingrediënten positief werken op de vrouwelijke gemoedstoestand. Wanneer zonder rubber de vleselijke liefde wordt geconsumeerd, komen de hormonen in contact met de vaginawand. Deze absorbeert het sperma, waardoor de stofjes in de bloedstroom terechtkomen. Van sperma, let op dames, word je vrolijk.

Dit ontdekte Gorden Gallup van de New York State University. Hij gaf honderden vrouwen een vragenlijst over depressie, en één vraag over seks. Uit de resultaten bleek dat vrouwen die het zonder condoom doen, minder vaak depressief zijn dan vrouwen die het mét doen. Daarnaast doen condoomgebruikers vaker zelfmoordpogingen dan condoomweigeraars. Relatieduur, seksfrequentie en emotionele band met de partner zijn niet van invloed. Alle vrouwen genoten van de daad, maar vrijers zonder condoom genoten er langer van, door de opgezogen hormonen.

Dit is een fragment van de rubriek ‘Een andere KIJK op… onveilige seks’ uit KIJK 8/2010, in de winkel van 2 t/m 29 juli. De tekst werd geschreven door Rik Peters.

Geraadpleegde sites:

Beeld: Shutterstock


Meer Artikelen