‘Op tientallen kilometers van elkaar maken we KIJK’

KIJK-redactie

25 July 2020 09:00

teamprestatie

In deze column vertelt KIJK-hoofdredacteur André wat voor een teamprestatie het is om een magazine vanuit huis te maken.

Microsoft Teams tingelt. Vanuit Leiden meldt KIJK-redacteur Laurien zich om even door te nemen hoever we zijn met de voorbereidingen voor de drone-fotowedstrijd (die we dit jaar voor het eerst organiseren in samenwerking met de collega’s van het tijdschrift Columbus Travel). Kort daarna kijk ik met beeldredacteur Margriet, thuis in Haarlem, op haar gedeelde scherm naar een ontwerp voor de cover van de KIJK-scheurkalender 2021, die binnenkort al naar de drukker moet. Redactie-assistent/projectcoördinator Lysette laat via WhatsApp weten dat ze door het vierde kwartaal van de scheurkalender is gelopen en dat dat deel klaarstaat voor een laatste check.

Lees ook: ‘Voor het eerst is er een kink in de kabel’

Teamprestatie

Op dinsdag kruipen alle KIJK-medewerkers, redactie en marketing, om elf uur ’s ochtends samen in mijn beeldscherm voor de wekelijkse redactievergadering. Lopen de marketingacties op schema? Zijn de sponsors voor de dronewedstrijd aan boord? Kan vormgever Arnold door? De artikelideeën die onze onvolprezen freelancers insturen worden doorgesproken; dat voorstel wel, dat niet, dat idee kan tot een goed KIJK-verhaal leiden, maar dan wel met dit en dat of zus en zo…

En vervolgens lopen we op afstand door ‘de plank’: de schematische pagina-indeling van hoe het blad in elkaar zit. Is het beeld er al voor dat verhaal over kernafval? Is eindredacteur Leo al klaar met het artikel over stroperij?

Gemis

Zo maken we, overigens nog steeds met enorm veel plezier, vandaag de dag een KIJK. Niet op anderhalve meter, maar op tientallen kilometers van elkaar. De techniek achter Zoom/Teams/ Skype heeft het af en toe zwaar als drie mensen tegelijk iets willen zeggen of er een scherm moet worden gedeeld, maar het werk kan doorgaan. Toch is het voor de gezelligste redactie van Nederland een hele opgave om niet bij elkaar te kunnen zitten. Een bak koffie. Samen lunchen.

Even kletsen over het nieuwe huis van coördinerend redacteur Naomi… Als team een blad maken – of auto’s, koekjes, vliegtuigen, paperclips – is nou eenmaal meer dan alle taken afvinken op weg naar een eindproduct. Maar goed, zoals het Hebreeuwse gezegde wil: gam ze ja’avor. ‘Ook dit zal overgaan.’ Veel plezier met deze KIJK.

Deze redactioneel staat ook in KIJK 8/2020.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens