Van deze optische illusie ga je hallucineren

Laurien Onderwater

21-05-2017 11:00:22

hallucineren

Je hebt helemaal geen drugs nodig om te hallucineren, deze optische illusie bereikt hetzelfde effect. Geen zorgen: na een paar secondes zakt het alweer weg.

We hebben de zondag omgedoopt tot optische illusie-dag, wat betekent dat we jullie elke zondag trakteren op een potje gezichtsbedrog. Van de optische illusie van vandaag ga je hallucineren. No worries, het is geen echte trip, en het effect is maar kort.

Motion aftereffect

Kijk dus eerst naar het filmpje van het oog en kijk daarna naar een stilstaand object, bijvoorbeeld de muur van je huis. Wat zie je dan?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De natuurlijke hallucinatie die bovenstaand filmpje creëert, is gebaseerd op het motion aftereffect. Dit effect treedt op wanneer je eerst voor een bepaalde tijd naar een bewegend beeld kijkt (in dit geval het oog) en je blik daarna verplaatst naar een stilstaand beeld (de muur). Dan lijkt het net alsof het stilstaande beeld in tegenovergestelde richting beweegt.

Neurale adaptatie

Volgens een theorie zou dit allemaal komen door neurale adaptatie. Neurale adaptatie is wanneer neuronen minder gevoelig (of ‘moe’) zijn geworden voor stimuli, doordat ze lang aan een voortdurende stimulus zijn blootgesteld. In het dagelijks leven zorgt dit mechanisme ervoor dat je niet overal op reageert.

Stel nou dat je voor een tijdje kijkt naar een waterval, dan zullen de neuronen die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen van bewegingen naar beneden ‘moe’ raken en dus minder actief worden. De neuronen die zijn gericht op bewegingen naar boven worden juist actiever. Wanneer je dan wegkijkt naar een stilstaand beeld – een muur – dan lijkt het net alsof dat voorwerp naar boven beweegt. En zo werkt het dus ook met bovenstaande illusie.

Oh ja, enne, ben je er al achter welke zin al die letters achter elkaar vormen? Nee? Bekijk het filmpje dan maar snel nog een keer!

Bronnen: ScienceForum, EosPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis