Oudste schilderingen van apostelen gevonden

kijkmagazine

25 June 2010 16:00

In een Romeinse catacombe, onder een kantoorgebouw van acht verdiepingen, zijn de vroegste afbeeldingen tot nu toe van vier apostelen gevonden en gerestaureerd.

Een jaar geleden werd al bekendgemaakt dat er een schildering van ‘dertiende apostel’ Paulus was aangetroffen in de graftombe van (naar men denkt) een adellijke, Romeinse vrouw. In dezelfde ruimte blijken nu ook Petrus (rechts op de afbeelding), Johannes en Andreas te zien te zijn.

De schilderingen stammen uit de tweede helft van de vierde eeuw en zijn daarmee de oudst bekende afbeeldingen van apostelen. Volgens het Vaticaan, dat de restauratie financierde, horen ze tot “de vroegste bewijzen van aanbidding van de apostelen in het christendom”.

De apostelen werden aan het licht gebracht door met lasers een centimeters dikke laag calciumcarbonaat van de schilderingen te verwijderen. Zonder deze nieuwe techniek had de klus met de hand gedaan moeten worden, wat tot een minder mooi resultaat zou hebben geleid: dan hadden de archeologen een dun laagje calciumcarbonaat moeten laten zitten.

Bronnen: AP, via PhysOrg.com

Beeld: Andreas Solaro/AFP/ANP


Meer Mens