Dit is Patrick een jaar na zijn gezichtstransplantatie

Naomi Vreeburg

26 August 2016 09:00

gezichtstransplantatie

De brandweerman die vorig jaar een gezichtstransplantatie onderging, oogt nu zo.

In kranten, op de televisie en online: eind 2015 kwam overal het nieuwe gezicht van Patrick Hardison voorbij. De Amerikaanse brandweerman liep in 2001 ernstige brandwonden op, wat zijn gelaat behoorlijk tekende. Vorig jaar onderging hij een gezichtstransplantatie om het te herstellen. Maar hoe ziet Hardison er nu uit? Nou, zo:

gezichtstransplantatie

Gezichtstransplantatie

De operatie duurde maar liefst 26 uur en het team van het NYU Langone Medical Center heeft een jaar geoefend om de transplantatie uit te voeren. En de grote ingreep was niet zonder risico’s. Omdat de huid afkomstig was van een donor, de 26-jarige David Rodebaugh die bij een verkeersongeluk om het leven kwam, was de kans aanwezig dat het weefsel zou worden afgestoten.

Dit is gelukkig niet gebeurd. Volgens de chirurg die Hardison opereerde, Eduardo Rodriguiz, is dat te danken aan de juiste selectie van de donor. Het team heeft nauwkeurig gezocht naar de beste match. Ook zou de brandweerman zijn medicijnen goed innemen en blijft hij zoveel mogelijk uit de zon. Helaas is er nog wel een kans dat het weefsel wordt afgestoten, maar het risico is nu lager.

“Dezelfde Pat als vroeger”

Na de gezichtstransplantatie in 2015 heeft Hardison nog vier kleine ingrepen ondergaan, onder meer om zijn oogleden en mond te tweaken. De zwelling die zijn gezicht na de operatie had, is ook sterk verminderd. En de dappere brandweerman is blij. “Ik zou willen zeggen dat ik dezelfde Pat ben als vroeger,” vertelt hij tijdens een nieuwsconferentie, “maar dat zou niet genoeg credits geven aan de fantastische reis die ik afgelopen jaar heb afgelegd.”

Bronnen: CNN, Popular Science

Beeld: NYU Langone Medical Center


Meer Mens