Picture Perfect: Anna’s kolibrie

Laurien Onderwater

20-07-2020 08:59:00

kolibrie

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een dorstige kolibrie.

Elk jaar houdt de National Audubon Society een fotografiewedstrijd. Deze Amerikaanse vereniging, vernoemd naar de Frans-Amerikaanse ornitholoog John James Audubon, zet zich in voor natuurbescherming – en dan in het bijzonder voor de bescherming van vogels. 

Dit jaar moest de vereniging een winnaar kiezen uit zesduizend inzendingen. En hoewel Bibek Ghosh zich met deze foto niet titelhouder mag noemen, kreeg hij wel een eervolle vermelding. Zowel van de National Audubon Society als van KIJK.

Anna’s kolibrie

Op de foto is Anna’s kolibrie (Calypte anna) te zien. Ghosh zegt over zijn foto: “Bij mijn huis in Fremont (Californië, red.) staat een historische boerderij met een fontein die als een magneet werkt voor vogels. Ik was bij de fontein op zoek naar grasmussen en andere migranten toen ik deze kolibrie interessant gedrag zag vertonen. Hij dook erin voor een drankje en bleef toen rondhangen om in het water te spelen, alsof hij een druppel probeerde te vangen.”

© Bibek Ghosh

De kolibrie is een mooi voorbeeld van dat menselijke bemoeienis soms ook goed kan uitpakken. Voorheen was het vogeltje alleen woonachtig in Zuid- en Baja-Californië. Maar doordat steeds meer mensen exotische planten in hun tuin zetten, die als voedingsbron en broedplaats fungeren, is zijn leefgebied flink uitgebreid.

Bron: Audubon

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's