Is Trumps Space Force mogelijk?

KIJK-redactie

18 December 2018 12:59

space force trump

Niemand kijkt meer echt op van wat Donald Trump allemaal zegt, maar halverwege vorig jaar kwam hij wel met een heel opmerkelijk plan: de Amerikaanse president wil een Space Force oprichten. Details werden helaas niet gegeven. KIJK verdiept zich daarom in de vraag: is zo’n ruimtekrijgsmacht überhaupt mogelijk?

De ruimte, 36.000 kilometer boven de aarde. Een Russische satelliet zet zijn stuurrakketen aan. Nauwkeurig manoeuvreert hij zich in positie – beetje naar rechts, beetje naar links – tot hij vlak naast een Franse militaire satelliet hangt. Met zijn sensors tast de Russische kunstmaan de Franse af en downloadt hij mogelijk gevoelige data.

Het klinkt als een scène uit een oude James Bond-film, maar toch speelde dit tafereel zich eind 2017 gewoon ver boven onze hoofden af. Althans, als we de Franse minister van Defensie Florence Parly mogen geloven, die dit verhaal in september vorig jaar naar buiten bracht. “We zijn in gevaar”, zei ze met gevoel voor drama. “Dit is een extreem krachtig signaal. Een voorbode van komende confrontaties.”

De onthulling van Parly was ook qua timing opmerkelijk. Enkele maanden eerder had president Donald Trump van de Verenigde Staten laten weten dat hij een nieuwe tak van zijn defensieorganisatie wil oprichten: Space Force. Zoals de naam al doet vermoeden, zal dit krijgsmachtonderdeel zich toeleggen op de ruimte.

De VS waren daar tot nu toe ook al militair actief, alleen vielen de buitenaardse operaties onder de Amerikaanse luchtmacht. Maar Trump wil blijkbaar meer dan dit AFSPC (Air Force Space Command). Dus dringt zich de vraag op: dreigt er oorlog in de ruimte?

Dit is het begin van het artikel ‘Wapengekletter in de ruimte’ te vinden in KIJK 1/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 december tot en met 23 januari.

Meer informatie:

Tekst: Philip Dröge

Beeld: SPL/ANP

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.


Meer Artikelen