Russen drinken zich massaal dood

kijkmagazine

02 July 2009 16:00

Bij maar liefst 59 procent van de Russische mannen die overlijden tussen hun 15e en hun 55ste is alcohol de oorzaak. Bij Russische vrouwen ligt dat percentage op 33 procent.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Oxford en het Russische Kankeronderzoekscentrum in Moskou in het medische tijdschrift The Lancet. Ze kwamen tot deze cijfers door de families van 30.000 gestorven mannen en 20.000 gestorven vrouwen uit de steden Tomsk, Barnaul en Biysk te vragen naar de drinkgewoontes van de overledenen, en hun doodsoorzaken op te zoeken.

De meeste door alcohol veroorzaakte sterfgevallen waren het gevolg van alcoholvergiftiging, ongelukken, geweld, of ziektes die sterk aan alcohol gerelateerd zijn, zoals aandoeningen aan de lever.

De Russen drinken bovendien niet alleen stevig, maar roken ook veel meer dan westerlingen. Dat heeft weer tot gevolg dat er in het land 50 procent meer longkanker voorkomt dan in West-Europa en Noord-Amerika.

Alles bij elkaar is de kans dat je als Rus van 15-55 overlijdt vier keer zo groot als in West-Europa. Alcohol en tabak zijn hier voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor, stellen de onderzoekers.

Bronnen: Oxford University, via PhysOrg.com


Meer Mens