‘Sandelhout stimuleert de haargroei’

Laurien Onderwater

20 September 2018 12:59

haargroei sandelhout

Goed nieuws voor mannen en vrouwen met haaruitval: je hoofdhuid laten ‘ruiken’ aan synthetisch sandelhout bevordert de haargroei. Maar juich nog niet te vroeg.

Met alle kale mannen in Nederland bij elkaar zou je een gezellig potje kunnen knikkeren. Sommige kerels vinden het prima dat ze kaal zijn, terwijl anderen er maar wat graag aan zouden willen doen. Synthetisch sandelhout zou een oplossing kunnen zijn, menen onderzoekers van de universiteit van Manchester.

Lees ook: Waarom worden mannen sneller kaal?

Geurreceptoren

Wij mensen (en alle andere zoogdieren) ruiken met onze neus. Reuk komt, kort gezegd, tot stand wanneer moleculen oplossen in het slijmvlies in de neusholte en daar een interactie aangaan met zogenaamde olfactorische receptoren. Een signaaltje wordt naar onze hersenen verstuurd en voilà we ruiken de versgebakken broodjes.

Maar niet alleen onze neus bevat geursensoren, onze hoofdhuid onder andere ook. Haarzakjes bezitten namelijk de olfactorische receptor OR2AT4. En het blijkt dat die receptor haargroei stimuleert wanneer hij in contact komt met synthetisch sandelhout.

Sandalore®

Wetenschappers wisten al dat synthetisch sandelhout kan worden gebruikt om wondgenezing te bevorderen. En aangezien de onderliggende processen van wondherstel en haargroei op elkaar lijken, vroegen hoofdonderzoeker Ralf Paus en zijn team zich af of olfactorische receptoren kunnen worden gemanipuleerd, zodat ze ook de haargroei stimuleren.

Om daar achter te komen, namen de onderzoekers monsters van de menselijke hoofdhuid – geschonken door patiënten die een facelift hadden gehad – en behandelden ze in het lab met synthetisch sandelhout (dat wordt verkocht onder het merknaam Sandalore).

Uit die proeven bleek dat OR2AT4-receptoren binden met Sandalore (terwijl de hoofdhuidcellen ongevoelig zijn voor natuurlijk sandelhout). De binding tussen de receptoren en de kunstmatige geurstof zorgde ervoor dat de hoofdhuidcellen meer IGF-1 – een groeifactor – aanmaakten waardoor haren langer bleven groeien.

Bovendien ging behandeling met Sandalore ook celdood tegen van keratinocyten (hoofdhuidcellen). Gevolg: haarzakjes bleven langer leven.

Luchtje aan

Kaalhoofdigen moeten echter nog niet te vroeg juichen; Sandalore is alleen nog getest op huidcellen in het lab. “De studie is een goed begin”, vindt Peter de Keizer (UMC Utrecht) die veel onderzoek doet naar veroudering en kanker en niet is betrokken bij deze studie. “Het zou natuurlijk zeer veel mensen kunnen helpen wanneer haargroei wordt bevorderd.”

“Maar,” vervolgt De Keizer, “voordat een nieuw middel als zodanig gepromoot kan worden, zou ik nog wel ‘echt’ bewijs willen zien en ook zeker willen weten dat het veilig is voor de lange termijn. Het middel remt bijvoorbeeld p53, een zogenaamde tumorsuppressor (die ongeremde celdeling voorkomt en daarmee tumorvorming tegengaat red.) en stimuleert juist IGF (wat bij chronische niveaus weer de vorming van tumoren aanspoort). Je wilt niet dat mensen die dit jaren gaan gebruiken meer haar krijgen, maar vervolgens vormen van huidkanker ontwikkelen.”

“Verder doet deze studie alleen onderzoek op huidkweekjes. Het is wel een beetje kort door de bocht om aan de hand van die resultaten gelijk menselijke vrijwilligers te rekruteren, denk ik. Ik zou graag zien dat het bij muizen daadwerkelijk de haren terug laat groeien, en er geen negatieve bijwerkingen op de lange termijn zijn voordat zoiets als medicijn op de markt komt.”

De Keizer: “Ik wil dus niet te kritisch zijn, want het kan mogelijk veel mensen blij maken, maar effectiviteit en veiligheid moeten wel eerst goed bewezen zijn, lijkt mij.” Ook niet onbelangrijk: het onderzoek is voor een deel gefinancierd door een farmaceutisch bedrijf dat producten met Sandalore verkoopt – daar zou een luchtje aan kunnen zitten…

Bronnen: Nature Communications, ScienceAlert, De Volkskrant

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens