Schieten er met deze lenzen laserstralen uit je ogen?

kijkmagazine

03-05-2018 09:40:26

Lasermembraan

Lasermembraan

Dit lasermembraan is zo dun en flexibel, dat het kan worden bevestigd op contactlenzen.

Met in het achterhoofd de nieuwste KIJK met op de cover de wetenschap achter superhelden, konden we dit nieuwe onderzoek niet aan ons voorbij laten gaan. Hoe gaaf zou het zijn als je met een ‘simpele’ lens laserstralen uit je ogen zou kunnen schieten?

Zo rooskleurig ziet het er helaas (nog?) niet uit. Wetenschappers hebben nu echter wel een extreem dun lasermembraan ontwikkeld dat, nadat het wordt ‘geactiveerd’, fotonen uitstoot in de vorm van laserstraal. De straal komt wel een halve meter ver.

Vliesje

Het lasermembraan zelf is slechts tweehonderd nanometer dik: ongeveer driehonderd keer dunner dan een haar. Het membraan reflecteert speciaal licht dat erop wordt geschenen. Maar, omdat het het licht langer vasthoudt, lijkt het vervolgens alsof het membraan zelf een laserstraal produceert.

“Fluorescerende deeltjes in het membraan lichten op wanneer ze worden belicht”, vertelt Nick Schilder, onderzoeker bij het centrum voor nanofotonica op AMOLF. “Hoewel fluorescerend licht van zichzelf verschillende kleuren bevat, wordt het uitzenden van één specifieke kleur gestimuleerd door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid licht van precies díe kleur in de buurt van de fluorescerende deeltjes.”

“De onderzoekers hebben dit mogelijk gemaakt door een vliesje te combineren met een dun, golvend patroon”, legt Schilder verder uit. “Het vliesje zorgt ervoor dat het licht gevangen blijft in het laagje waar de deeltjes zich bevinden. Het golvende patroon zorgt ervoor dat het eenmaal uitgezonden licht weer terugkaatst om de fluorescerende deeltjes te blijven stimuleren.”

Barcode

Het klinkt allemaal best wel tof, waar wat kunnen we er nou mee? Nou, de laser kan worden gebruikt als een soort barcode. “Het aantal kleuren dat een deeltje afgeeft, is een maat voor de breedte van een streepje van een barcode”, vertelt Schilder. Hoe meer kleuren, hoe dikker het streepje. Wat je wil, zijn allemaal dunne streepjes licht naast elkaar, zoals een echte barcode.

“Om een dun streepje te krijgen, moet je ervoor zorgen dat één kleur flink wordt versterkt ten opzichte van alle andere kleuren”, gaat Schilder verder. “Wanneer dit is gelukt, kan het membraan worden opgedeeld in verschillende gebiedjes die elk een andere kleur versterken. Met alle gebiedjes samen kan dan een barcode worden gemaakt.”

Schieten met laserogen zoals Cyclops uit X-men blijft dus nog even een fantasie, maar mogelijk kun je je straks wel identificeren met je eigen ‘oogbarcode’.

Lees ook:

KIJK 5/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

 Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens