Seks maakt vrienden, tongzoenen niet

kijkmagazine

24 August 2015 11:00

Onderzoek wijst uit dat puberjongens vriendschappen winnen wanneer ze seks hebben en vrienden verliezen als ze alleen tongzoenend de bloemetjes buitenzetten. Bij meisjes is dat precies omgekeerd.

Uit een langlopende studie die morgen wordt gepresenteerd op het congres van de American Sociological Association blijkt dat jongeren in de vroege puberteit een dubbele standaard hebben als het op zoenen en seks aankomt. Of je vrienden maakt of verliest tijdens een van deze intieme activiteiten, hangt af van je geslacht.

Gedurende vier jaar volgden de wetenschappers kinderen tussen de 11 en 16 jaar in de Amerikaanse staten Pennsylvania en Iowa. Ze vroegen de pubers meermaals wie zij beschouwden als hun beste vrienden (van hetzelfde geslacht). De verschillen bleken aanzienlijk: meisjes leverden gemiddeld 45 procent aan populariteit in wanneer ze seksueel actief waren, terwijl jongens 88 procent in waardering groeiden. Wanneer het echter aankwam op een tongzoen hielden meisjes 25 procent meer vriendschappen over aan het verzetje, waar jongens het gemiddeld met 29 minder moesten doen.

Sociale normen

Verrassend als ze mogen klinken, de resultaten vallen binnen het bekende genderpatroon. Van jongens wordt doorgaans verwacht dat ze seks boven liefde stellen, van meisjes dat zij monogamie en romantische relaties nastreven. Wanneer jongeren buiten deze sociale normen treden, leveren ze in aan populariteit onder hun medescholieren.

Dit sociale mechanisme is ietwat paradoxaal. Als een jongen (slechts) tongzoent, verliest hij alleen aanzien onder andere jongens. Logisch, zo stellen de onderzoekers, want meisjes profiteren naast fysiek ook sociaal van tongende jongens. Meisjes, daarentegen, worden door beide geslachten gelaakt wanneer zij seks hebben. Volgens de wetenschappers kan dit deels worden verklaard doordat meisjes seksueel onbereikbaar zijn voor de grote meerderheid van de jongens. De enkelingen die wel met (andere) jongens de koffer in duiken, worden daarom door hen gestigmatiseerd.

De dubbele seksuele standaard tussen mannen en vrouwen is een bekend fenomeen, maar de recente studie toont aan dat zulke sociale normen al gelden onder kinderen die pas net geslachtsrijp zijn.

Bronnen: American Sociological Association, Phys.org

Beeld: KoS/CC BY 3.0


Meer Mens