‘Selfienemers overschatten hun aantrekkelijkheid’

KIJK-redactie

24 May 2016 14:00

selfie

Op een gemaakte selfie zie je er minder aantrekkelijk uit dan je denkt te zijn, tonen wetenschappers aan.

De selfies vliegen ons op social media om de oren en de selfiesticks zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar er is slecht nieuws voor de liefhebbers van het gefotografeerde zelfportret: een nieuwe studie toont aan dat mensen overschatten hoe aantrekkelijk ze er op een selfie uitzien.

Aantrekkelijkheid en aardigheid

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto verzamelden 198 studenten, waarvan 100 regelmatig een selfie maakten. Deze deelnemers beoordeelden hun selfie en een foto die een studiegenoot van ze had gemaakt op aantrekkelijkheid en aardigheid. Een controlegroep van 178 onafhankelijke mensen deed vervolgens hetzelfde.

De studie maakte duidelijk dat studenten hun selfie een hogere score gaven op aantrekkelijkheid dan de externe groep. Vooral mensen die regelmatig een selfie maken, schatten hun voorkomen op deze solofoto’s te hoog in. Bovendien had de controlegroep een voorkeur voor foto’s die door een studiegenoot werden gemaakt.

Narcistisch

Op een selfie zien we er dus minder aantrekkelijk uit dan we denken. Maar daar blijft het niet bij. Het onderzoek wijst bovendien uit dat de foto’s ervoor zorgen dat anderen minder leuk over je denken. Zo worden mensen die regelmatig een selfie schieten gezien als narcistischer.

Maar hoe kan het dat mensen een positiever beeld hebben bij hun gemaakte selfie? Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de self-favouring bias, een bekend psychologisch fenomeen. Deze stelt dat mensen de neiging hebben om zichzelf te beschouwen als beter dan gemiddeld.

Dit gevoel wordt volgens de onderzoekers sterker wanneer mensen meer controle hebben, zoals het geval is bij selfies. Bij dit soort foto’s kunnen mensen zelf het perspectief en filter bepalen. Dit is ook de reden dat het fenomeen vooral bij selfies voorkomt en niet bij foto’s die door anderen gemaakt zijn.

Bronnen: Sage Journals, ScienceAlert


Meer Mens