‘Size matters’ bij condooms

KIJK-redactie

20 February 2010 10:39

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mannen last heeft van slecht zittende condooms.

436 mannen van 18 tot 67 jaar hebben meegedaan aan een onderzoek waarbij ze hun mening moesten geven over condooms. Alle deelnemers hadden in de drie maanden daarvoor tijdens geslachtsgemeenschap gebruik gemaakt van het latex jasje.

Iets minder dan de helft, 44,7 procent, zei dat een condoom slecht zat. Daardoor scheurde het vaker, schoot het vaker los en was het moeilijker om tot een hoogtepunt te komen, zowel voor de man als voor zijn partner. Ook raakte de penis vijf keer vaker geïrriteerd dan wanneer er geen condoom werd gebruikt.

Redenen genoeg voor de mannen om tijdens de geslachtsgemeenschap het ‘kapotje’ af te doen. Volgens wetenschappers Richard Crosby en Bill Yarber (Kinsey Institute for Research in Sex, Gender en Reproduction, Indiana, VS) een zorgelijke situatie, omdat daardoor de kans op een zwangerschap of een soa veel groter wordt.

De mannen moeten erop worden geattendeerd dat ze de juiste maat condoom moeten gebruiken, aldus de onderzoekers. En dan komen we bij een delicate kwestie: de ‘penis size’. Sommige mannen genereren zich bijvoorbeeld dat ze niet zo’n ‘grote’ hebben als hun geslachtsgenoten in pornofilms.

Yarber adviseert daarom aan condoomproducenten om hun condoommaten met enige fijngevoeligheid te benoemen. Bijvoorbeeld: de kleinste maat ‘groot’, medium ‘extra groot’ en zo verder. Hij adviseert ze met klem om ze in elk geval niet ‘groot’, ‘medium’ en ‘extra klein’ te noemen…

Bronnen: PhysOrg.com


Meer Mens