Socialiseren voor je leven

KIJK-redactie

22 March 2010 16:00

Een extra reden om deze week de kroeg in te duiken met je vrienden, of om iets leuks te gaan doen met je partner: mensen die zich vaak eenzaam voelen, hebben op latere leeftijd vaker last van een te hoge bloeddruk.

Onderzoekers aan de Universiteit van Chicago onderzochten de invloed van stress, neerslachtigheid en eenzaamheid op de bloeddruk van ouderen. De eerste twee factoren bleken geen invloed te hebben op de bloeddruk, de laatste wel.

De wetenschappers interviewde 229 mensen tussen de 50 en de 68 jaar oud. Ze legden hen stellingen voor als ‘ik heb een hoop gemeen met de mensen om me heen’, en ‘ik vind gezelschap op het moment dat ik dat wil’. Op de lange termijn bleken mensen die zich niet konden vinden in bovenstaande stellingen een hogere bloeddruk te krijgen.

Volgens onderzoekster Louise Hawkley is het lastig te merken wanneer iemand zich eenzaam voelt. “Iemand met veel vrienden een een groot sociaal netwerk kan zich toch eenzaam voelen als hij de relaties niet bevredigend vindt. Aan de andere kant hoeft iemand met weinig vrienden zich soms helemaal niet alleen te voelen, als deze vriendschappen erg veel voor hem betekenen.”

Een te hoge bloeddruk is een gevaarlijk en veel voorkomend probleem, dat de kans verhoogt op een beroerte, hartinfarct of nierbeschadiging.

Bronnen: Futurity

Beeld: CDC/PHIL


Meer Mens