Stemgedrag linkser door imitatie

KIJK-redactie

03 March 2010 13:00

De zwevende kiezers die vandaag hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen, zijn nog te beïnvloeden. Daar is niets moeilijks voor nodig; ze imiteren is genoeg.

Door twijfelende stemmers te imiteren tijdens gesprekken, zullen ze vaker voor een linkse partij kiezen. Dat beweren Fieke Harinck (Universiteit van Leiden) en Mariëlle Stel (Universiteit van Utrecht) in hun onderzoek.

“Wie tijdens een gesprek geïmiteerd wordt, voelt zich verbonden met de ander”, zegt Stel. “De persoon voelt zich begrepen, en merkt dat er overeenkomsten zijn. Hij gaat niet alleen zijn gesprekspartner aardiger vinden, maar wordt ook in algemeen opzicht socialer. En dus stem hij ook eerder op de linkse, sociale partijen. Daarnaast is het zo dat je rechtser gaat stemmen op het moment dat je niet geïmiteerd wordt, en je je niet begrepen voelt.”

Volgens Stel is stemgedrag zo in een zeker mate te sturen. “Maar alleen als je nog twijfelt op welke partij je gaat stemmen. Daarnaast is het uiteraard een voorwaarde dat er interactie plaatsvindt voordat de persoon gaat stemmen.”

Dus, een gratis last-minute campagneadvies voor de SP: praat en imiteer erop los. En voor de PVV: doe dat vooral niet!

Bronnen: Universiteit van Leiden

Beeld: Koen van Weel/ANP


Meer Mens