Waarom hoor je een harde plof in dit filmpje?

Laurien Onderwater

07-12-2017 08:59:28

Bij het kijken van dit korte filmpje (ofwel een GIF) hoor je een harde plof. En dat terwijl er helemaal geen geluid in verwerkt zit. Hoe kan dat?

Je hebt vast weleens een graphics interchange format, ofwel een GIF, doorgestuurd gekregen. Dit zijn korte bewegende beelden van een niet al te groot bestandsformaat, waardoor je ze makkelijk en snel af kunt spelen op bijvoorbeeld je telefoon.

Onlangs ging deze GIF, die al tien jaar oud is, viral omdat een neuroloog hem op Twitter had geplaatst. Reden daarvoor? Bij het zien van de bewegende afbeelding horen sommige mensen een harde plof wanneer de communicatietoren op de grond neerkomt. En dat terwijl er helemaal geen geluid in het filmpje is verwerkt. Hoe zit dat?

Vermengde zintuigen

Tja, waar de GIF op slaat? Nergens eigenlijk. Je ziet drie communicatietorens touwtje springen. Maar waar het om gaat, is dat je geluid denkt te horen wanneer de middelste communicatietoren op de grond landt. Ook beweegt het beeld dan.

Volgens verschillende neurowetenschappers kan dit fenomeen worden verklaard door synesthesie, oftewel een vermenging van de zintuigen. Een persoon met synesthesie kan bijvoorbeeld geluiden ‘proeven’ of kleuren ‘horen’. En in dit geval kun je dus bewegingen horen.

Luide verwachtingen

Neurowetenschapper Robert Froemke (New York-universiteit) zegt tegen Live Science dat we een plof horen, omdat we deze verwachten wanneer we de communicatietoren op de grond zien landen. En dat het beeld trilt bij de landing helpt natuurlijk ook erg mee. Dat het omvallen van iets zwaars een hoop geluid maakt, weten we uit ervaring.

Daarnaast beweert Christopher Fassnidge – een promovendus aan de universiteit van Londen die onderzoek doet naar synesthesie – dat mensen die in een drukke stad wonen sneller ‘last’ hebben van synesthesie. “Stadsinwoners zijn namelijk continu omringd door veel geluiden en leggen dan ook sneller het verband tussen iets zien en iets bijbehorend horen”, zegt hij tegen Live Science.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal niks hoorde toen je naar bovenstaand bewegend beeld keek. Fassnidge zegt dat dat komt, doordat bepaalde verbindingen tussen verschillende sensorische gebieden in de hersenen worden geremd bij deze mensen. Er is dus niks mis met je, hoor. Het is alleen dat het leuke van deze bewegende afbeelding aan je voorbij gaat.

Bron: Live Science

Lees ook:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens