Tentoonstelling: De Goelag

KIJK-redactie

11-10-2017 08:50:56

De Goelag

Tot en met 12 november 2017 is een expositie te zien over het onbekende en schokkende verhaal van de strafkampen in de Sovjet-Unie.

In totaal zo’n 18 miljoen mensen belandden in de vorige eeuw in de Goelag, de verzamelnaam voor de strafkampen van de Sovjet-Unie. Wat vlak na de Russische Revolutie met ‘heropvoedingskampen’ voor criminelen en tegenstanders van het communistische regime begon, veranderde onder dictator Jozef Stalin in een systeem op industriële schaal. Letterlijk zelfs, want de gevangenen moesten vaak zware arbeid verrichten.

Op de tentoonstelling ‘De Goelag, terreur en willekeur in de Sovjet- Unie’ wordt dit alles aan de hand van korte teksten, veel foto’s, enkele authentieke gebruiksvoorwerpen en filmfragmenten uit de doeken gedaan. De nadruk ligt op het erbarmelijke lot van de meestal politieke gevangenen. Speciale aandacht is er voor de Nederlanders die in de Goelag terechtkwamen en dat doorgaans niet overleefden. Wie weinig tot niets over de onderdrukking in de Sovjet-Unie weet, wordt op deze expositie in één keer ‘bijgepraat’. Het is helaas wel een kleine tentoonstelling.

**** | Verzetsmuseum, Amsterdam | entree volwassene € 10,- | t/m 12 november 2017

Tekst: Leo Polak

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK tipt