‘Testosteron verbetert oriëntatievermogen’

KIJK-redactie

07-12-2015 16:00:20

Vrouwen die testosteron krijgen toegediend, weten beter waar ze zijn in een doolhof dan vrouwen die een placebo krijgen.

Dat vrouwen een minder goed richtingsgevoel zouden hebben dan mannen weten we al langer. Maar waar komt dit door? Speelt het mannelijke hormoon testosteron hierbij een rol? Dit hebben wetenschappers van de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen onderzocht. En het hormoon lijkt inderdaad van invloed te zijn.

Dit hebben ze getest door vrouwen te laten rondlopen in een digitaal doolhof met herkenningspunten zoals een rode auto of een vleugel. De vrouwen die een druppel testosteron onder hun tong hadden gekregen, wisten beter waar ze waren in het doolhof dan vrouwen die een placebo hadden gekregen.

Shortcuts

Helaas resulteerde het verbeterde oriëntatievermogen niet in snéller kunnen navigeren in het doolhof: beide groepen vrouwen kwamen even snel aan op de plek van bestemming. Dit komt volgens de onderzoekers waarschijnlijk door de manier waarop vrouwen meestal navigeren: ‘bij de bakker links, en dan bij de slager rechts’. Mannen navigeren meer op de manier van ‘in de richting van de kerktoren’.

Als je de mannelijke manier gebruikt voor je navigatie, zou je beter weten waar in het doolhof je je bevindt. Dan is het gemakkelijker om shortcuts te gebruiken. Maar als je gebruikt maakt van de routemanier, wat de meeste vrouwen doen, dan heb je niets aan die extra informatie. Het zou voor vrouwen beter zijn als ze leren navigeren als een man.

Bron: ScienceDirect, Norwegian University of Science and Technology via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens