‘Thuiswerkers zijn gelukkiger en productiever’

KIJK-redactie

16-05-2016 13:00:20

Thuiswerkers

Thuiswerkers zijn gelukkiger dan mensen die de hele dag op kantoor zitten, zou een nieuw onderzoek aantonen.

’s Ochtends in je pyjama achter je bureau kruipen, tijdens de middagpauze uitgebreid lunchen, om vervolgens – met je hond op schoot – weer verder te werken; steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van het werken binnen de eigen muren. En dit maakt ze gelukkiger en productiever, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Gelukkiger

Onderzoekers van TINYpulse deden onderzoek naar meer dan 200.000 werknemers in de Verenigde Staten. Op basis van een schaal van één op tien, beoordeelden thuiswerkers hun tevredenheid over het werk gemiddeld met een 8,1. Bij kantoormedewerkers bleef de score bij een 7,4.

Het onderzoek leverde meer positieve cijfers op voor thuiswerkers. 91 procent van de thuiswerkers gaf namelijk aan dat ze thuis productiever zijn dan op een kantoor. Ook voelen de thuiswerkers zich meer gewaardeerd op het werk. Zij gaven dit een score van 7,7. Kantoormedewerkers kwamen niet verder dan een 6,7.

Sociale binding

Toch heeft het thuiswerken niet alleen maar voordelen. Zo is een van de nadelen dat je thuis de sociale binding mist. Dit blijkt ook uit het onderzoek. Thuiswerkers beoordeelden hun relatie met collega’s met een 7,9. Bij kantoormedewerkers lag de score met een 8,5 een stuk hoger.

Dit is overigens de enige categorie waarbij het thuiswerken slechter werd beoordeeld. Wellicht is het dus het overwegen waard om je baas eens te peilen of je wat meer thuis mag werken. Vergeet alleen niet om je sociale leven in stand te houden…

Bronnen: TINYpulse, SciencealertPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens