TU Delft wint internationale Cybathlon

Laurien Onderwater

01-10-2018 15:59:54

TU Delft exoskelet cybathlon

Op 29 september heeft het Delfste studententeam Project MARCH de internationale obstakelrace voor exoskeletten gewonnen in Düsseldorf.

Tijdens de Cybathlon Experience in Düsseldorf – ook wel de paralympische bionische spelen genoemd – streden teams uit verschillende landen tegen elkaar met robotische harnassen ontwikkeld voor mensen met een dwarslaesie. Bedoeling was dat mensen met een gedeeltelijke verlamming een parcours aflegden, met het exoskelet aan.

Binnen tien minuten moesten de deelnemers verschillende alledaagse handelingen, zoals een helling en een trap op en af lopen, succesvol volbrengen. Het exoskelet uit Delft – de MARCH III – won drie van de vier onderdelen met de snelste tijd en de meeste punten, wat resulteerde in de snelste totaaltijd en hoogste totaalscore.

Trillingen en piepjes

‘Pilote’ Sjaan Quirijns moest het exoskelet dragen – zij heeft sinds 2000 een dwarslaesie. Drie maanden hard trainen en het harnas volledig op haar afstemmen, heeft nu zijn vruchten afgeworpen.

Maar dat was niet het enige wat heeft bijgedragen aan de overwinning, ook is de MARCH III op een aantal punten flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo beschikt het exoskelet nu over ‘actieve enkels’, zodat er geavanceerdere loopbewegingen kunnen worden gemaakt. Dit kwam erg van pas bij het traplopen en de helling op en af gaan.

Het moet niet makkelijk voor Quirijns zijn geweest om zich over te geven aan het exoskelet; dat bepaalde immers de bewegingen. Wel communiceerde het harnas middels trillingen en piepjes. Bij een trilling wist Quirijns dat het een opdracht heeft verwerkt en na het piepje volgde de daadwerkelijke beweging van het exoskelet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Elk jaar ontwerpt en bouwt een nieuwe groep studenten van de TU Delft een exoskelet. Inmiddels is de volgende Cybathlon in Zürich aangekondigd. Deze zal in 2020 plaatsvinden.

Bronnen: TU Delft, De Ingenieur

Beeld: Project MARCH

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes