Tweede huid maskeert je rimpels

Naomi Vreeburg

10-05-2016 09:46:44

Amerikaanse onderzoekers aan het MIT hebben een veelbelovend middel tegen rimpels en huidziektes ontwikkeld: een tweede huid.

We hopen allemaal ouder te worden, maar laten de nadelen ervan liever aan ons voorbij gaan. Heupslijtage, grijs worden en het krijgen van rimpels bijvoorbeeld. Maar als het aan Rox Anderson en zijn collega’s ligt, hoeven we ons over dat laatste geen zorgen meer te maken. Zij hebben namelijk een tweede huid ontwikkeld die je rimpels maskeert, melden ze in Nature Materials.

Tweede huid

Het smeerbare middel bestaat uit twee lagen. Allereerst breng je siloxaan aan op je huid. Dit is een chemische verbinding, opgemaakt uit afwisselend silicium- en zuurstofatomen. Vervolgens smeer je er een ander laagje met platina overheen. Dit trekt het siloxaan – en daarmee je eigen huid – strak, waardoor rimpels lijken te verdwijnen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lekker zo’n trekkerige huid, horen we je denken. Volgens de onderzoekers is dit niet het geval. Je zou niet merken dat het middel, genaamd XPL, op je huid is aangebracht. Ook claimen ze dat de laagjes moeiteloos een dag kunnen blijven zitten. Bij 170 proefpersonen hebben de wetenschappers aangetoond dat je er gewoon mee kunt sporten en door de regen lopen. Alleen met een speciale vloeistof is het middel te verwijderen.

Huidziektes

Niet alleen rimpels, maar ook wallen en huidziektes worden door de tweede huid gemaskeerd. En de huidziektes zouden volgens Anderson zelf kunnen worden behandeld met behulp van het laagje. Door eerst een zalf tegen bijvoorbeeld eczeem op te smeren en vervolgens de tweede huid, kan het geneesmiddel beter intrekken.

Tweede huid

Van links naar rechts: zonder het opsmeren van het middel, twee minuten na de behandeling, 3 uur later

De meningen over het middel zijn verdeeld. Zo melden sommige dermatologen – die niet betrokken waren bij het onderzoek – dat ze het een briljant idee vinden. Maar anderen zijn sceptisch. Het blijft voor hen een gevalletje: eerst zien, dan geloven.

Bronnen: Nature Materials, New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis