Vanaf welke lichaamstemperatuur heb je koorts?

KIJK-redactie

05-08-2019 10:59:11

lichaamstemperatuur

Daar lig je dan, ziekjes in bed met een thermometer in je mond, oor, oksel, of erger. Het ding bliept en je kijkt: 38 graden. Geen koorts, toch?

Nou, dat ligt er maar aan. Als je et heel eenvoudig bekijkt, dan spreek je bij een lichaamstemperatuur tussen 37,5°C en 38,4°C van verhoging, en vanaf 38,5°C van koorts. Dan heb je met 38°C inderdaad geen koorts. Maar eigenlijk is dat té eenvoudig. Je zou meer informatie moeten hebben om te weten of er sprake is van koorts.

Bijvoorbeeld: hoe laat is het? Want in de late nacht is je lichaamstemperatuur normaal gesproken zo’n 35,5°C tot 36°C. En aan het eind van de middag is 37,5°C heel normaal. Dus als je ’s ochtends om zes uur 38°C meet, dan heb je waarschijnlijk wel degelijk koorts, terwijl 38°C aan het eind van de middag niet zoveel voorstelt.

Lees ook: Waarom heb je het bij koorts afwisselend warm en koud?

Hogere lichaamstemperatuur

Verder maakt het ook nog uit hoe oud je bent – kinderen hebben een hogere lichaamstemperatuur – en of je een man of een vrouw bent. Bij vrouwen schommelt de normale lichaamstemperatuur namelijk nogal tijdens de hormonale cyclus.

Samenvattend is er dus niet één harde grenswaarde te noemen die op koorts wijst. Daar komt nog eens bij dat metingen op verschillende plekken van je lichaam op een en hetzelfde moment toch behoorlijk verschillende uitkomsten kunnen geven.

En welke plek is het meest betrouwbaar? Helaas, de anus. Gelukkig is het lang niet altijd nodig om de lichaamstemperatuur te meten. Als iemand heet aanvoelt op het voorhoofd of in de nek, een rode blos heeft en zich koortsig en ziek voelt, weet je genoeg. De precieze temperatuur maakt dan maar weinig uit.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected] 

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis