Veilig de zon in met crème van algen

KIJK-redactie

31-07-2015 11:00:15

Ook zonnebrandcrème zal niet aan een biologische versie ontkomen. Algen, krabben en garnalen leveren hiervoor de input.

Als echte Nederlander weet je het natuurlijk allang: de zon gaat de komende dagen flink zijn best doen. Ook al is het misschien maar voor korte duur, goed insmeren met zonnebrandcrème is dan altijd het motto. En als het aan een groep Europese wetenschappers ligt, doe je dit binnenkort met biologische zonnebrandcrème, gemaakt van algen, krabben en garnalen.

Het 100 procent natuurlijke anti-aanbaklaagje is een unieke combinatie van chitosan – een stofje gemaakt uit het exoskelet van bijvoorbeeld krabben en garnalen – en een andere bijzondere stof die wordt aangemaakt door microben en bepaalde algensoorten. Deze organismen gebruiken dit goedje al miljoenen jaren om de schadelijke ultraviolette straling van de zon mee te blokkeren. En dat kijken wij dus mooi even van ze af.

Multifunctioneel

De algencrème heeft volgens de wetenschappers enorm veel voordelen ten opzichte van de gebruikelijke middeltjes. Zo is hij helemaal biologisch afbreekbaar, biedt hij een nog betere bescherming tegen zowel uv-a- als uv-b-straling, blijft hij ook na een lange periode in de zon werkzaam en is hij goed bestand tegen hoge temperaturen.

Niet alleen de cosmetische, maar ook de medische wereld zou gebaat zijn bij de komst van het product. Zo zouden de werkzame stoffen toe te passen zijn bij het genezen van wonden, in stukjes kunstmatige huid en in contactlenzen. En om het nog wat mooier te maken, zeggen de wetenschappers dat het ook kan worden gebruikt tegen verkleuring en verslapping van allerlei harde materialen zoals plastic, verf en lak.

Meer weten over uv-straling? Lees dan voor welke zes handige doeleinden je uv-licht kunt gebruiken en welke handige trucjes dieren ermee kunnen uitvoeren.

Bronnen: ACS Applied Materials & Interfaces, Phys.org

Beeld: Carla Nunziata/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens