Venezuela switcht naar weekend van drie dagen

Naomi Vreeburg

08 April 2016 11:00

elektriciteitscrisis

De uitspraak Thank God, it’s Friday krijgt nu nog meer betekenis in Venezuela.   

Bij dit nieuws denk je misschien dat het weer 1 april is, maar het is geen grap: de president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft in een televisietoespraak medegedeeld dat vrijdag vanaf nu een extra vrije dag voor zijn volk is. Maduro hoopt op deze manier energie te besparen.

Door de aanhoudende droogte en het weerfenomeen El Nino is het water in de reservoirs boven Caracas geslonken, waardoor de Guridam zijn werk niet goed kan doen. Bovendien is er geen geld om de stuwdam goed te onderhouden. Dit alles zorgt voor een stroomtekort van 60 procent. En dit wil Maduro nu oplossen door, ten minste tot juni, de productiviteit te verminderen.

Ook verzoekt de president in zijn 60-dagen-plan grootverbruikers, zoals hotels en winkelcentra, een groot deel van de dag zelf elektriciteit op te wekken.

Een dom plan, vindt de oppositie. Zo zou het 3-daagse weekend geen zoden aan de dijk zetten, volgens de tegenstanders, omdat mensen evenveel energie thuis zullen verbruiken. Ook waarschuwen ze voor de economische achteruitgang die een werkweek van vier dagen met zich mee kan brengen.

Overigens is de president sowieso niet scheutig met het strooien van vrije dagen. Zo duurde Pasen dit jaar voor ambtenaren geen twee dagen in het land, maar vijf. Enkeltje Venezuela dan maar?

Bronnen: Science Alert

Beeld: Guillermo Esteves


Meer Mens