Portland (VS) krijgt houten ‘wolkenkrabber’

André Kesseler

07 June 2017 16:00

Framework

Een Amerikaans architectenbureau tilt houtbouw naar een hoger niveau.

Bij een wolkenkrabber denk je al gauw aan beton en staal, maar het kan dus ook anders. In de Amerikaanse staat Oregon, waar bosbouw van oudsher heel belangrijk is, hopen ze die bedrijfstak een boost te geven door de hele constructie van zo’n bouwwerk in hout op te trekken. Hoewel de Amerikanen het een skyscraper noemen, is dat misschien wat overdreven. Het gebouw gaat twaalf verdiepingen tellen en wordt 45 meter hoog.

Aardbeving

Het ontwerp heet Framework en de tekenaars van LEVER Architecture werkten samen met wetenschappers van de Portland State Universiteit om te bewijzen dat het aan alle strenge eisen voldoet. Niet alleen wat brandveiligheid betreft, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van aardbevingsbestendigheid.

Om daarvoor te zorgen, wordt de draagconstructie gemaakt van cross laminated timber (CLT), ook wel kruislaaghout genoemd. Daarbij bestaan de balken en panelen uit verlijmde stroken hout, waarbij elke laag haaks op de vorige wordt gelegd. Zo kunnen de constructiedelen niet alleen de forse drukkrachten van zo’n hoog gebouw aan, maar ook een flinke overspanning overbruggen, zodat er fraaie grote ruimtes zonder al te veel steunpilaren ontstaan.

De bouw van Framework begint dit najaar en in de winter van 2018 moet het in gebruik worden genomen.

Bronnen: Lever Architecture / Popular Mechanics

Beeld: Lever Architecture

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens