Waarom wrijven mensen in hun ogen als ze moe zijn?

KIJK-redactie

23 October 2019 08:59

ogen wrijven

Je kent het wel: je zit ‘s avonds op de bank, je bent moe en je oogleden worden zwaar. Dan is het lekker om even in de ogen te wrijven, maar waarom doen we dit eigenlijk?

“In je ogen wrijven als je moe bent, is een normale reflex”, zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam in antwoord op de vraag van Juna de Vries. “Kinderen, volwassen en ook mensapen doen het.”

Uitdroging

De reden ervoor ligt volgens De Faber vooral in uitdroging van het oog. “Je ooglid functioneert als een soort ruitenwisser die de traanfilm netjes over je oog verdeelt. Idealiter knipper je ongeveer eens per vijftien seconden. Zo blijven je ogen optimaal bevochtigd. Maar als je heel moe bent, knipper je minder vaak. Door vermoeid voor je uit staren, krijg je dus droge ogen. In je ogen wrijven helpt dan om het traanvocht alsnog over je ogen te verdelen.”

Mensen kunnen ook last krijgen van droge ogen als ze lang naar stilstaand beeld kijken, bijvoorbeeld naar een boek of letters op een monitor. De Faber: “We weten niet waarom, maar van stilstaande beelden ga je staren. Dat doe je veel minder snel als je naar een film vol beweging kijkt.” Als je tijdens computerwerk last van droge ogen hebt, zou je dus kunnen proberen om bewust wat vaker te knipperen. En zet de airco uit, want die maakt de lucht droog.

Lekker wrijven

Online is te vinden dat in je ogen wrijven een ontspannen gevoel geeft, doordat je bepaalde zenuwen stimuleert. Kan dat er ook iets mee te maken hebben? “Het klopt dat prikkeling van de sensorische tak van de aangezichtszenuw ervoor zorgt dat je rustiger wordt”, antwoordt De Faber. “Dus dat zou best kunnen. Die zenuw heeft trouwens vertakkingen over je hele aangezicht, dus dit geldt niet exclusief voor wrijven in je ogen. Je ziet ook dat kleine kinderen makkelijker in slaap vallen als je over hun voorhoofd strijkt.” Waarmee ook de ultieme oplossing voor vermoeide ogen in zicht komt: slapen.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 3/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer KIJK antwoordt