Wat is de gezondste groente?

KIJK-redactie

10-01-2016 13:00:34

Is het boerenkool, is het broccoli of zijn het misschien alfalfakiemen? Welk superfood is nou het allergezondst?

Volgens sommigen is het waterkers, een groen plantje dat wel zeventien belangrijke vitaminen en mineralen bevat. Maar hoogleraar Hanno Pijl, gespecialiseerd in voeding en gezondheid, haalt ons uit de droom. “Dé gezondste groente bestaat niet”, antwoordt hij. “Er bestaan alleen gezonde voedselpatronen.” Helaas, er is dus geen quick fix. En een dagelijkse gang naar de snackbar kun je niet compenseren met een handjevol boerenkoolchips.

“Er zijn natuurlijk wel groenten die per ons meer of minder voedingsstoffen bevatten dan andere”, voegt Pijl toe. “Maar daarmee zijn ze nog steeds niet ‘de gezondste’ groente, want het is onmogelijk om al je voedingsbehoeften uit één soort groente te halen.”

Wat moeten we dan wel eten? Zo veel mogelijk gevarieerde voeding zoals die door de natuur is voortgebracht, dus onbewerkt, luidt het antwoord. Klinkt simpel, maar is in de praktijk heel lastig. Dat realiseert Pijl zich ook. “Ik raad mijn patiënten aan om zoveel mogelijk onbewerkte producten te eten, maar zeg er wel bij dat ze zich niet schuldig moeten voelen als dat soms niet lukt.”

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 12/2015, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Diana de Veld



Podcast KIJK en luister via JUKE






Meer Artikelen