‘We moeten antibacteriële zeep bannen’

Laurien Onderwater

14-04-2016 11:00:47

Handen wassen met antibacteriële zeep

Nieuwer is niet altijd beter. Zo kunnen we de antimicrobiële handzeep beter verruilen voor de ouderwetse zeepblokken, claimen onderzoekers.

Zes uur, tijd voor het gros van de Nederlanders om te gaan eten. “Was je wel even je handen voordat je aan tafel gaat?” Een vaak gestelde vraag toen je nog klein was. Want met vieze handen eten is onhygiënisch. Maar onderzoekers uit Amerika waarschuwen nu juist voor het gebruik van bacteriedodende zeep. Volgens hen doet deze zeep meer kwaad dan goed.

Verbod op zeep

Je zou het niet zo snel verwachten, maar in sommige delen van Amerika is antibacteriële zeep al verboden. Het gebruik ervan zou namelijk leiden tot meer resistente bacteriën, zo zouden verschillende onderzoeken hebben aangetoond.

Vooral twee specifieke bestandsdelen – triclocarban en triclosan – zouden de boosdoeners zijn. Zo zou triclosan zowel ratten als mensen vatbaarder maken voor de Staphylococcus-bacterie. Een ander onderzoek toonde aan dat wanneer een drachtige rat was blootgesteld aan triclocarban dit de darmflora van haar baby’s veranderde.

Triclocarban en triclosan doden wel bacteriën wanneer je er een paar minuten je handen mee wast. Maar vrijwel iedereen doet hier slechts een paar secondes over. Daarom is antibacteriële zeep gebruiken helemaal niet zoveel beter dan je handen wassen met normale zeep en warm water.

Terug naar de blokken

De FDA heeft meer gegevens opgevraagd van de zeepfabrikanten om tot een definitieve uitspraak te komen. In september zullen ze kenbaar maken of de antimicrobiële stoffen uit de zeep moeten worden gebannen.

Dus, stappen we binnenkort over op normale zeep of de good old fashioned zeepblokken die je huid zo lekker stroef maken?

Bronnen: Live Science, Ars Technica, News Wise

Beeld: Off the left eyePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar