Weggewaaid strand in Ierland keert na 33 jaar terug

Laurien Onderwater

09-05-2017 16:00:59

strand

Een Iers strand dat ruim 30 jaar geleden was verdwenen, is plotseling weer teruggekomen.

In 1984 gebeurde er iets geks in Dooagh, Ierland: gewelddadige stormen in het noordwesten van het land stripten een volledig strand. Inwoners konden voortaan niet meer zonnebaden op het zandstrand, maar waren gedwongen om op harde rotsen te gaan liggen. Ga daar maar eens je handdoekje neerleggen. Maar nog gekker is dat het strand op ‘magische wijze’ in één klap is teruggekomen.

Noordenwind

Of nou ja, echte magie kwam er natuurlijk niet aan te pas. Een heftige noordenwind wel. Tonnen zand ‘spoelden aan’ en bezorgden de inwoners van Dooagh 300 meter aan strand. Hier zijn ze maar al te blij mee want het trekt een hoop toeristen aan.

Het strand voordat de hevige noordenwind opstak. © Achill Tourism

En hoe het strand er na de wind uitziet. © Achill Tourism

Pocket beach

Vreemd genoeg is het niet de eerste keer dat het volledige strand verdwijnt en jaren later weer terugkomt. Zo was al het zand in 1890 weggewaaid dat vervolgens zo’n 40 jaar later weer terugkeerde. Maar hoe kan het dat dit herhaaldelijk gebeurt in Dooagh? “Dat komt door de bijzondere locatie”, zegt Laura Brakenhoff van de Universiteit Utrecht.

“Dit strand ligt ingeklemd tussen twee uitstekende rotsen, een pocket beach genaamd. Hij wordt van drie richtingen (noord, oost en west) afgeschermd door rotsen, waardoor er niet snel zand tussen de rotsen kan komen. Aan de andere kant kunnen golven ook niet bij de stranden komen, omdat ze al op de rotsen breken. Onder gunstige omstandigheden kan zand wel langs die rotsen getransporteerd worden via stroming.”

Blijkbaar waren de hoogwatercondities van afgelopen tijd gunstig genoeg voor het vervoeren van het zand. Maar zodra de noordenwind omdraait in een zuidenstorm wordt het strand niet beschermd en kan het zand weer worden meegenomen. “Het is dan wachten op gunstige omstandigheden die het zand terug kunnen brengen en de pocket beach kunnen herstellen”, zegt Brakenhoff. Maar laten we voor de Ieren hopen dat ze voorlopig hun handdoekje op het zandstrand kunnen leggen.

Bronnen: The Guardian, ScienceAlert, Universiteit Utrecht

Beeld: Achill TourismPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar