Welke veldslag was het harigst?

Naomi Vreeburg

31 October 2015 16:00

De generaals die betrokken waren bij de Civil War deinsden niet terug voor een beetje gezichtshaar. Bij welke veldslag werden de langste baarden en snorren gedragen? 

De Amerikaanse Burgeroorlog, een conflict dat van 1861 tot 1865 werd uitgevochten, was behoorlijk harig. De generaals hadden namelijk flinke baarden en snorren; een bron voor grappen op het internet. Matt J. Michel stelde zichzelf de vraag: bij welke bloedige veldslag die in deze periode plaatsvond, hadden de strijders het meeste haar? Hij heeft het antwoord gepubliceerd in het half-satirische, half-serieuze Proceedings of the Natural Institute of Science.

John_Parke

Michel gebruikte hiervoor een lijst met belangrijke veldslagen met gegevens over de leiders die daarbij waren betrokken. Hij verzamelde foto’s van deze personen en berekende hun baard-gezicht-ratio. Dit deed hij door B1 en B2, zie afbeelding bovenaan, op te tellen en te delen door F1. Een 0 betekende dat de strijder helemaal geschoren was, groter dan 1 dat een baard langer was dan een gezicht.

In totaal kon hij dit doen voor 219 leiders. Hierbij maakte hij onderscheid tussen de strijders die behoorden tot de Unie (Noordelijke Staten) en de Confederatie (Zuidelijke Staten). De generaals van de Unie bleken gemiddeld een hogere ratio te hebben (0.55) dan die van de Confederatie (0.38). Maar Albert Jenkins, een brigadier generaal aan de kant van de Confederatie, ging er met de prijs van langste baard vandoor. Zijn baard was bijna drie keer langer dan zijn gezicht.

baarden civil war

Maar dan nu het antwoord op de vraag welke veldslag het meest harig was: slag bij Cloyd’s Mountain. Winst werd behaald door de Unie; de Noordelijken vernietigden de spoorweg tussen Tennessee en Virginia. En is hier nog een verband uit te halen? Dat de mannen met het meeste gezichtshaar winnen bijvoorbeeld? Dit gaat Michel uitzoeken in deel twee van de studie. We zijn benieuwd.

Bronnen: PNIS, Popular Science


Meer Mens