‘Natuurlijk maken mensen taalfouten. Ik ook’

KIJK-redactie

09-05-2020 08:59:00

Wim Daniëls

Taalkundige Wim Daniëls is bekend vanwege zijn kritische blik op andermans taalgebruik. Maar nog veel liever bedenkt hij nieuwe woorden. KIJK sprak – op gepaste afstand – met hem.

Met een hilarisch optreden in de talkshow Pauw & Witteman in 2013 werd Wim Daniëls in één klap een bekende Nederlander. Met een flinke dosis humor fileerde hij de tekst van het Koningslied, de ode van een aantal vaderlandse artiesten aan de nieuwe koning. Grammaticale fouten, pleonasmen en tantebetjes, letterlijk geen couplet van de tekst klopt, toonde Daniëls aan. Toen hij na zeven minuten klaar was, kon de aubade in de prullenbak. Niemand nam het gammele lied nog serieus. Toch is de taalkundige geen gemene man, zo benadrukt hij. “Ik wil liever aardig zijn. Humor ten koste van anderen vind ik vreselijk.” Wel heeft hij een allesoverheersende passie: taal.

“Natuurlijk maken mensen fouten tijdens hun taalgebruik. Ik ook. Maar als ik kritiek heb, is het op mensen die beter zouden moeten weten, zoals journalisten, politici en de schrijvers van het Koningslied. Je maakt iets voor een breed publiek? Wees dan zorgvuldig. Een incidentele fout wil ik nog wel door de vingers zien, maar als het zo erg is als de tekst van dat lied, kan ik me niet inhouden.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit is het begin van het interview met Wim Daniëls te vinden in het zomernummer van KIJK. Deze extra dikke editie ligt vanaf 22 mei in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Philip Dröge

Openingsbeeld: Anneke Janssen/ANP/HH

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis