‘Word blij van je gemanipuleerde stem’

KIJK-redactie

13-01-2016 09:00:44

Als je stem, zonder dat je het door hebt, wordt gemanipuleerd om blijer te klinken, dan word jij ook opgewekter.

Als je vriendin vrolijk is, hoor je dat aan haar stem. Hier kun je zelf ook vrolijker door worden. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat je zelfs blijer kunt worden als je naar je eigen vrolijke stemgeluid luistert. Dit hebben onderzoekers ontdekt die de stemmen van proefpersonen manipuleerden.

Stemmetjes

De proefpersonen kregen een koptelefoon op waar ze hun eigen stem in terug hoorden. Vervolgens moesten ze gedurende een kwartier een kort verhaal voorlezen. Tijdens deze minuten maakten de onderzoekers de stem die ze terug hoorden steeds iets vrolijker, iets verdrietiger of angstiger. Een van de vrouwen uit het onderzoek had door dat haar stem werd aangepast, 15 mensen hadden wel door dat er iets aan de hand was maar wisten niet wat en 93 mensen hadden niets in de gaten.

De emoties die de deelnemers na het onderzoek zelf rapporteerden, kwamen overeen met de emoties waarin de onderzoekers hun stemmen hadden veranderd. Als de onderzoekers de stem vrolijker lieten klinken, dan werden de proefpersonen dus vrolijker. Datzelfde werkte voor verdriet. Voor angst was het effect minder sterk.

Zelf spelen

Wil je zelf met het stemvervormingsprogramma spelen? Dat kan, de onderzoekers hebben de software vrij beschikbaar gesteld en het is hier te vinden.

Bronnen: PNASSciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens