‘Dit zit er in je hamburger’

Laurien Onderwater

12-05-2016 09:00:30

Clear Labs onderzoekt hamburgers

Een Amerikaanse laboratorium heeft honderden hamburgers getest en komt met enkele schokkende resultaten.

Stiekem lusten we er allemaal een op z’n tijd: een vette hamburger. Het Amerikaanse laboratorium Clear Labs vond het kennelijk hoog tijd om het fastfood aan een kritische blik te onderwerpen. Het lab voerde een genetische analyse uit op 258 monsters van gemalen vlees, bevroren burgers en vegetarische hamburgers. En of we nou zo blij met de resultaten moeten zijn?

Missende ingrediënten

Een van de meest voorkomende problemen waar het lab op stuitte, was dat er in 7 procent van alle hamburgers ingrediënten waren verwerkt die helemaal niet stonden vermeld op het product. Zo waren er in sommige hamburgers stukken kip, biefstuk, kalkoen of rogge opgenomen. In sommige vegaburgers zat zelfs vlees verwerkt.

Van het omgekeerde was ook sprake. Bijna 16 procent van alle vleesloze hamburgers bevatten bepaalde ingrediënten niet, terwijl die wel stonden vermeld op de verpakking. De vegetarische zwarte bonenburger spande de kroon: deze snack bestond uit nul procent zwarte bonen.

Helemaal vreemd is dat de onderzoekers in drie monsters ratten-DNA aantroffen. De laboranten vermeldden er wel snel bij dat het niet schadelijk is voor de gezondheid, maar een fijn idee is het ook niet.

Hamburgerland

Als er ergens veel hamburgers worden gegeten, dan is het wel in Amerika. Maar misschien dat veel mensen nu liever een hamburger aan hen voorbij laten gaan na het lezen van Clear Labs’ resultaten.

Bronnen: Clear Labs, ScienceAlertPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis