Zorgt internet voor depressies?

KIJK-redactie

06 February 2010 15:10

Er is een verband tussen veel internetten en het hebben van een depressie, zo blijkt uit onderzoek.

De Universiteit van Leeds heeft via het internet een enquête uitgevoerd onder 1319 mensen. Onder andere werd die gevraagd hoe vaak ze internet gebruikten en voor welke doeleinden. Ook werd met behulp van de vragenlijst beoordeeld of de respondenten last hadden van depressie.

Achttien mensen, oftewel 1,2 procent, werd geclassificeerd als internetverslaafde. Deze mensen surften veel naar seks- en goksites en zaten op veel sociale netwerksites als Facebook. Uit het onderzoek bleek dat deze internetverslaafden wel vijf keer vaker last hadden van depressies dan de niet-verslaafde internetters.

Rest alleen nog de vraag wat er eerst komt: krijg je last van een depressie als je te veel op het internet zit, of ga je juist als je depressief bent vaker het internet op? Hoofdauteur van de studie, Catriona Morrison, wil het verder onderzoeken.

Wetenschapper Vaughan Bell denkt het antwoord daarentegen al te weten. Volgens hem heeft eerder onderzoek uitgewezen dat sommige mensen die depressief zijn meer het internet opgaan, zoals andere depressieve mensen meer televisie gaan kijken of overmatig gaan winkelen.

Bronnen: BBC News


Meer Mens