19-jarige geeft Google-auto het nakijken

kijkmagazine

23 May 2013 16:00

Intel Award 2013

Een jonge Roemeen heeft 75.000 dollar gewonnen met een goedkope manier om een auto zonder chauffeur te laten rijden.

Als je behoefte hebt aan een portie hoop voor de toekomst, moet je bij de Intel International Science and Engineering Fair zijn. Aan deze wedstrijd nemen namelijk piepjonge wetenschappers deel met ideeën waar menig groot bedrijf een puntje aan kan zuigen. Case in point: de winnaar van dit jaar, de 19-jarige Roemeen Ionut Budisteanu. Hij bedacht een manier om, à la de driverless car van Google, een auto zelf te laten navigeren – voor ongeveer een twintigste van de kosten.

Simpele webcams

Het grote prijsverschil tussen het systeem van Google en dat van Budisteanu zit hem in de 3D-radar. De chauffeurloze auto van Google gebruikt namelijk een radar van 75.000 dollar om de omgeving in kaart te brengen. Budisteanu zet daarentegen simpele webcams in om strepen op de weg en dergelijke waar te nemen, in combinatie met een veel goedkopere 3D-radar voor grote voorwerpen zoals bomen en gebouwen. Hierdoor is het idee van de Roemeen te realiseren voor slechts circa 4000 dollar.

Budisteanu liet een virtuele versie van zijn auto vijftig computersimulaties doorlopen. Daarvan wist de auto er 47 tot een goed eind te brengen. Een mooie score, al zal deze Roemeense Google-concurrent wel nog wat beter moeten gaan presteren voor we hem op de openbare weg willen toelaten…

Opladen in 20 seconden

Budisteanu wint met zijn idee de Gordon E. Moore-prijs van 75.000 dollar. Verder won de 18-jarige Eesha Khare (links op de foto) 50.000 dollar met een apparaatje waarmee je een mobiele telefoon in 20 à 30 seconden zou moeten kunnen opladen. Hetzelfde bedrag ging naar de 17-jarige Henry Lin, die duizenden sterrenstelselclusters wist te simuleren.

Vorig jaar werd de Gordon E. Moore-prijs gewonnen door de toen 15-jarige (!) Jack Andraka, die een test voor alvleesklierkanker bedacht die veel sneller en goedkoper is dan de tests die nu worden gebruikt. Binnenkort in KIJK een interview met hem.

Bronnen: Intel, Huffington Post

Foto: Intel


Meer Nieuws