‘In 2022 zien we een nieuwe ster aan de hemel’

Naomi Vreeburg

12-01-2017 09:00:28

ster

Volgens sterrenkundige Larry Molnar kunnen we over vijf jaar het resultaat van een kosmische explosie zien.

Nog nooit heeft iemand een kosmische explosie voorspeld; dit terwijl de uitbarstingen regelmatig voorkomen. De Canadees Larry Molnar waagt zich er wel aan. Volgens zijn hypothese zal het samensmelten van een dubbelster in het sterrenbeeld Zwaan, op een afstand van 1800 lichtjaar, tot gevolg hebben dat we in 2022 een ‘nieuw’ sterretje aan de hemel zien verschijnen.

Tienduizend keer zo helder

Het gaat om het object KIC9832227, een dubbelster. Deze twee sterren die om elkaar heen draaien, worden door Molnar en zijn collega’s al jaren in de gaten gehouden en volgens de wetenschappers bewegen ze naar elkaar toe. Molnar voorspelt dat de twee sterren zullen versmelten, wat gepaard gaat met een flinke explosie. Hierdoor wordt de ster tienduizend keer zo helder en kunnen wij hem met het blote oog zien.

(We moeten natuurlijk in ons achterhoofd houden dat deze samensmelting al heeft plaatsgevonden als de hypothese van Molnar en collega’s klopt. Maar door de afstand tussen de aarde en de dubbelster, zullen we deze explosie pas later zien.)

Met het blote oog

Tussen de zomer van 2021 en de winter van 2022 zouden we de heldere ster aan de hemel zien staan, met het blote oog. Na drie jaar is de ster helaas wel zwakker geworden en moeten we een telescoop gebruiken om het object te zien stralen.

Althans, als de theorie van Molnar klopt natuurlijk. En dat is niet helemaal zeker, zo laat astronoom Gijs Nelemans (Radboud Universiteit Nijmegen) aan de Volkskrant weten. Het kan zijn dat het veel langer duurt voordat de twee sterren fuseren vanwege de trillingen en gasstromingen. Ook is er nog geen peer-reviewed studie verschenen. We wachten het dus nog even af – desnoods vijf jaar.

Bronnen: ScienceAlert, Popular Science, VolkskrantPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis